Σεισμός στην Toυρκία: Καίνε τα συντρίμμια από τα σπίτια τους για να ζεσταθούν
Σεισμός στην Τουρκία: Στιγμές πόνου και αγωνίας ζουν οι επιζώντες του φονικού σεισμού που παλεύουν με το δριμύ ψύχος και τις ελλείψεις τροφίμων, μέσα σε ένα σκηνικό ανείπωτης τραγωδίας
Αντιμέτωποι με τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και την πείνα, οι σεισμόπληκτοι σε Τουρκία και Συρία ζουν δραματικές ώρες, με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για τον εντοπισμό επιζωντων. Πολίτες απελπισμένοι προσπαθούν να ζεσταθούν, ανάβοντας φωτιές ακόμη και με...τα ερείπια των σπιτιών τους, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν αδιάκοπα τις έρευνες σε συνθήκες αντίξοες. Το «παράθυρο των 72 ωρών» από τον σεισμό, το κρίσιμο διάστημα δηλαδή κατά το οποίο οι πιθανότητες διάσωσης ειναι αρκετά μεγάλες, έχει πλέον παρέλθει, ωστόσο ο αγώνας των συνεργείων συνεχίζεται.
Οι διασώστες συνεχίζουν να μοχθούν μέσα από τα συντρίμμια στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ στη διάρκεια της νύχτας εθελοντές με πυρσούς και φακούς ερευνούν τα ερείπια πεσμένων κτήρίων με την ελπίδα να βρουν επιζώντες. «Οι πρώτες 72 ώρες θεωρούνται κρίσιμες. Η αναλογία επιβίωσης κατά μέσο όρο μέσα σε 24 ώρες είναι 74%, μετά από 72 ώρες είναι 22% και την πέμπτη ημέρα είναι 6%», δήλωσε ο Στίβεν Γκόντμπι, ειδικός σε φυσικούς κινδύνους στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ.
Μέσα στο χάος και τον πόνο, πολλοί πολίτες μιλάνε για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης που αφήνει όσους έχουν παγιδευτεί κάτω απο τα συντρίμμια, αβοήθητους να στέλνουν μηνύματα απόγνωσης και τις οικογένειές τους να «βράζουν» από θυμό. «Επιβιώσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε εδώ από την πείνα και το κρύο», είπε ένας άνδρας στην τουρκική πόλη Aντάκια.
Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, συνεργεία έκτακτης ανάγκης που εργάζονταν όλη τη νύχτα στην πόλη Aντάκια της Τουρκίας, ανέσυραν ένα νεαρό κορίτσι και τον πατέρα της από τα ερείπια ενός κτηρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IHA. Στο Ντιγιαρμπακίρ, στα ανατολικά, μια τραυματισμένη γυναίκα απελευθερώθηκε από κτήριο που κατέρρευσε νωρίς το πρωί.
Και ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται, φουντώνουν οι εντάσεις για τις τρόπο που φτάνει η βοήθεια σε όσους βρίσκονται στο έδαφος. Σύμβουλος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τη Δύση ότι στέλνει βοήθεια σε «τρομοκράτες», δηλαδή στην ομάδα των Λευκών Κρανών στη Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες. Η ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας έχει κατηγορηθεί ότι προσφέρει «κάλυψη για μαχητές κατά του Άσαντ».
Ερωτήματα έχουν αναδυθεί επίσης και στην Τουρκία σχετικά με το πώς η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τον λεγόμενο «φόρο σεισμού», που εισήχθη το 1999 για την ετοιμότητα σε περίπτωση καταστροφών. Το πώς έχει χρησιμοποιηθεί δεν είναι γνωστό στο κοινό. Τα θύματα του σεισμού κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή απάντηση, με τους κατοίκους σε πολλές περιοχές της χώρας να λένε ότι νιώθουν «ξεχασμένοι»