ΚΟΣΜΟΣ

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Ποιος είναι ο «Γκάντι της Τουρκίας» που θα τα βάλει με τον Ερντογάν

O Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου
O Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου
ΑΡ

Μετά από ένα «ψυχόδραμα» πολλών εβδομάδων, η τουρκική αντιπολίτευση ενώθηκε πίσω από τον Kιλιτσντάρογλου, τον άνθρωπο που θα αντιμετωπίσει τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν στις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαϊου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέρει πλέον ποιον θα αντιμετωπίσει αυτόν τον Μάιο, στις πιο κρίσιμες εκλογές της 20ετούς διακυβέρνησής του: τον Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο τελευταίος προκρίθηκε έναντι του δημοφιλούς δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης Eκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι μπλεγμένος σε δικαστικό αγώνα.

Μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, αποτελούμενη από κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε παραλίγο κατάρρευση, ο αποκαλούμενος συνασπισμός «Tραπέζι των έξι» επέλεξε επίσημα τον Kιλιτσντάρογλου ως κοινό υποψήφιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μια ανακοίνωση μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των έξι κομμάτων στην Άγκυρα, λέγοντας ότι ο λαϊκός συνασπισμός θα «διοικήσει τη χώρα σε διαβούλευση και συμφωνία μεταξύ τους». Η συμφωνία 12 σημείων του συνασπισμού, η οποία κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ομιλία, αναφέρει επίσης ότι η μετάβαση της χώρας σε κοινοβουλευτικό σύστημα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Kιλιτσντάρογλου ο οποίος ηγήθηκε του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για πάνω από μια δεκαετία, είναι ένας 74χρονος πρώην γραφειοκράτης από την αρχή κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Με το παρατσούκλι «Τούρκος Γκάντι» για την ελαφριά σωματική του διάπλαση και το ταπεινό του στυλ, πιστώνεται ευρέως για τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του κόμματός του.

Ποιος είναι ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε το 1948 στην ανατολική πόλη Τούντζελι ως ένα από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στο τουρκικό κτηματολόγιο και η μητέρα του νοικοκυρά

Πριν μπει στην πολιτική, ήταν δημόσιος υπάλληλος και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK) από το 1992 έως το 1996 και ξανά από το 1997 έως το 1999. Εξελέγη στις γενικές εκλογές του 2002 και έγινε αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2009, προτάθηκε ως υποψήφιος του CHP για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αλλά έχασε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), λαμβάνοντας το 37% των ψήφων, έναντι του 44,71% που έλαβε το AKP. Εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις 31 Αυγούστου 2012.

Οι αναλυτές είχαν αμφισβητήσει την ικανότητά του να αποτελέσει πραγματική απειλή για τον Ερντογάν, του οποίου η κυριαρχία ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη από την άνοδό του στην εξουσία το 2003, όταν έγινε πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν ωστόσο δεν φαινόταν ποτέ πιο ευάλωτος, καθώς οι 85 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας αντιμετωπίζουν μία μεγάλη κρίση κόστους ζωής και ένα διψήφιο πληθωρισμό, ενώ ο σημερινός πρόεδρος έχει επίσης επικριθεί για την απάντησή του στους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τον Φεβρουάριο.

Η Δύση θα παρακολουθεί στενά τις εκλογές, καθώς οι παρατηρητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν ο Ερντογάν, ο οποίος βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, θα ωθήσει τη χώρα σε μια πιο παραδοσιακή, θρησκευτικά συντηρητική κατεύθυνση ή εάν ένας νέος ηγέτης θα είναι σε θέση να επιδιορθώσει τις κατεστραμμένες σχέσεις με τη Δύση.

Ρωγμές στο «Τραπέζι των Έξι»

Ο Κιλιτσντάρογλου επιλέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ηγηθεί του συνασπισμού με το επίσημο όνομα «Συμμαχία του Έθνους», διεκδικώντας την τουρκική προεδρία ως βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, οι διαφωνίες ωστόσο παραμένουν στους κόλπους της αντι-ερντογανικής αντιπολίτευσης.

Ο συνασπισμός των έξι κομμάτων κόντεψε να καταρρεύσει την περασμένη εβδομάδα, καθώς ένα από τα βασικά μέλη της συμμαχίας, η αρχηγός του δεξιού Καλού Κόμματος (IYI ) Mεράλ Ακσενέρ είπε ότι θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό λόγω διαφωνιών σχετικά με μια κοινή προεδρική επιλογή.

Η Aκσενέρ είπε ότι θα στηρίξει είτε τον δήμαρχο της Άγκυρας Mανσούρ Γιαβάς, είτε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Eκρέμ Ιμάμογλου, αντί του Kıλιτσντάρογλου. Τελικά εντάχθηκε ξανά στη συμμαχία τη Δευτέρα (6/3), μετά από πρόταση να συμπεριληφθούν στη «μάχη» οι δύο δήμαρχοι ως αντιπρόεδροι. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι οι αρχηγοί των άλλων πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης που περιλαμβάνονται στον συνασπισμό θα διοριστούν ως αντιπρόεδροί του.

Η συμφωνία του συνασπισμού αναφέρει επιπλέον ότι οι δύο δήμαρχοι θα διοριστούν ως αντιπρόεδροι με συγκεκριμένα καθήκοντα τη στιγμή που ο Kιλιτσντάρογλου κρίνει σκόπιμο.