ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική

Τυνησία: Εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική
(Photo by Yassine Mahjoub/NurPhoto via Getty Images)

Εκατοντάδες Αφρικανοί της υποσαχάριας Αφρικής επιστρέφουν στις πατρίδες τους εν μέσω έξαρσης της βίας στην Τυνησία

Η Μαριάμα Μπανγκούρα μόλις επέστρεψε στη χώρα της, τη Γουινέα, από την Τυνησία, αφού διέφυγε από επιθέσεις κατά μεταναστών. «Μας έβγαλαν από τα σπίτια μας είναι λυπηρό. Δεν μπορούσαμε να αγοράζουμε ψωμί στα μαγαζιά και στις αγορές, μας διώχνουν», είπε. είπε η Μπανγκούρα στην DW.

Παρά το γεγονός ότι φαινόταν κουρασμένη και ταραγμένη, η Μπανγκούρα είπε ότι ήταν χαρούμενη και «περήφανη που επέστρεψε στο σπίτι της».

Η γυναίκα είναι μια μόνο από τους πολλούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τυνησία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων που πυροδοτήθηκαν από σχόλια που έγιναν σε μια ομιλία του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σαγέντ. Τι είπε ο πρόεδρος; Ο Σαγέντ ανέφερε ότι οι μετανάστες βρίσκονται πίσω από την εγκληματικότητα στην Τυνησία και διέταξε τους αξιωματούχους να λάβουν «επείγοντα μέτρα» για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Τα σχόλιά του πυροδότησαν ένα κύμα απολύσεων, εξώσεων και επιθέσεων κατά Αφρικανών μεταναστών στην Τυνησία. Οι ομάδες δικαιωμάτων έσπευσαν να καταδικάσουν τα σχόλιά του. Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) είπε ότι είχε τεκμηριώσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, επιθέσεων, εξώσεων και απολύσεων τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις δηλώσεις του Σαγέντ.

Η Διεθνής Αμνηστία (AI) είπε ότι πήρε συνεντεύξεις από 20 άτομα στην Τυνησία, συμπεριλαμβανομένων πέντε αιτούντων άσυλο και 15 μεταναστών χωρίς έγγραφα από το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γκάνα, τη Νιγηρία, τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Και οι 20 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση ενώ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ήταν παρόντες και αστυνομικοί, αλλά δεν κατάφεραν να επέμβουν. Οι μετανάστες χαρακτήρισαν τις ενέργειες των αρχών της Τυνησίας προσβλητικές και ακατάλληλες. Ο Ibrahima Diallo, ένας μετανάστης από την Γουινέα που έφυγε από την Τυνησία, είπε στην DW ότι ήταν μάρτυρας επιθέσεων που διέπραξαν Τυνήσιοι σε ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική.

Η Γουινέα ήταν η πρώτη υποσαχάρια χώρα που άρχισε να επαναπατρίζει τους υπηκόους της από την Τυνησία μετά τα γεγονότα. Η υπουργός Εξωτερικών της Γουινέας, Μορισάντα Κουγιάτε συνόδευσε το πρώτο αεροπλάνο με επαναπατριζομένους από τη Γουινέα.

Σε απεργία πείνας προχώρησαν τρεις κρατούμενοι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Σαγέντ

Τρεις εξέχοντες πολιτικοί αντίπαλοι του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σαγέντ, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα και κατηγορούνται ότι συνωμότησαν κατά της κρατικής ασφάλειας, προχώρησαν σε απεργία πείνας, ανέφεραν ο δικηγόρος τους και ο γιος του ενός.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χαγιάμ Τούρκι, ο συνιδρυτής του κόμματος Attayar Γάζι Σαουάσι και ο Τζάουχερ Μπεν Μπάρεκ, που πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής των επικριτών του Σαγέντ. Ο Ισλάμ Χάμζα, ο δικηγόρος των τριών ανδρών, είπε ότι όλοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ο γιος του Σαουάσι, ο Γιούσεφ, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ενημερώθηκε από τις αρχές ότι ο πατέρας του μεταφέρεται σε άλλη πτέρυγα της φυλακής και απείλησαν να κάνουν χρήση βίας σε βάρος του για να το πετύχουν.

Η αστυνομία και τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης απέφυγαν να σχολιάσουν τις συλλήψεις. Ένας εκπρόσωπος του σωφρονιστικού συστήματος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει τις συνθήκες στη φυλακή.

Ο Σαμίρ Ντίλου, ο δικηγόρος της Σαϊμά Ίσα, της μοναδικής γυναίκας που έχει συλληφθεί, είπε την Τετάρτη ότι οι σωφρονιστικές αρχές δεν του επέτρεψαν να συναντηθεί μαζί της, μολονότι είχε πάρει άδεια από έναν δικαστή.

Η Ντάλια Μπεν Μπάρεκ, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αδελφή του Τζαουχές Μπεν Μπάρεκ, είπε ότι οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε κελιά με σπασμένα παράθυρα και οσμή υπονόμου.

Τα περισσότερα μεγάλα πολιτικά κόμματα κατηγορούν τον πρόεδρο Σαγέντ για πραξικόπημα, επειδή ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου το 2021 και κυβερνά με διατάγματα. Πέρσι τροποποίησε το Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε σε ένα δημοψήφισμα με χαμηλή συμμετοχή.

Ο Σαγέντ λέει ότι οι ενέργειές του είναι νόμιμες και αναγκαίες για να σωθεί η Τυνησία από τη χρόνια κρίση στα χέρια μιας διεφθαρμένης, ιδιοτελούς ελίτ. Λέει επίσης ότι οι κρατούμενοι είναι εγκληματίες, προδότες και τρομοκράτες και ότι όποιος δικαστής τους αποφυλακίσει θα πρέπει να θεωρηθεί συνεργός τους.