ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό - Το πανάκριβο σχέδιο μεταφοράς

Oι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ
Oι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ
ΑΡ

Η μεταφορά 70 ιπποπόταμων του Πάμπλο Εσκομπάρ στο εξωτερικό θα στοιχίσει στην Κολομβία 3,5 εκατομμύρια δολάρια

Οι ιπποπόταμοι του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών θα σταλούν στο εξωτερικό για να περιοριστεί ο αυξανόμενος πληθυσμός τους που κινδυνεύει να αναστατώσει το τοπικό οικοσύστημα. Η Κολομβία είπε ότι το κόστος μεταφοράς 70 ιπποπόταμων που ανήκαν στον Εσκομπάρ σε καταφύγια στο εξωτερικό αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο βαρόνος της κοκαΐνης είχε φέρει στην Κολομβία ένα μικρό αριθμό ζώων από την Αφρική στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Αλλά μετά το θάνατό του το 1993 τα ζώα αφέθηκαν να περιφέρονται ελεύθερα σε μια καυτή, ελώδη περιοχή του διαμερίσματος Antioquia, όπου οι περιβαλλοντικές αρχές έμειναν αβοήθητες να περιορίσουν τον αριθμό τους.

Οι αρχές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να συλλάβουν και να μετακινήσουν σχεδόν τους μισούς ιπποπόταμους τους επόμενους μήνες, με 10 από αυτούς να προορίζονται για το καταφύγιο Oστόκ στο βόρειο Μεξικό και 60 να προορίζονται για μια εγκατάσταση που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί στην Ινδία.

«Η όλη επιχείρηση θα κοστίσει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια», είπε ο Ερνέστο Ζαζουέτα, ιδιοκτήτης του καταφυγίου Οστόκ. Ο ίδιος και ο τοπικός κυβερνήτης της περιφέρειας της Κολομβίας που φιλοξενεί τους ιπποπόταμους λένε ότι σχεδιάζουν να δελεάσουν τα ζώα με δολώματα για να τα μεταφέρουν σε ειδικά κιβώτια για τη μεταφορά.

Από τότε που οι ιπποπόταμοι δραπέτευσαν μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποτύχει να τιθασεύσει τον ακμάζοντα πληθυσμό τους που έχει κάνει τη λεκάνη απορροής του ποταμού Mαγδαλένα σπίτι τους. Το 2009 προσπάθησε να θανατώσει τα ζώα αλλά σταμάτησε αφού μια φωτογραφία προκάλεσε κατακραυγή. Μια προγραμματισμένη στείρωση παραμένει σε ισχύ, αλλά οι ιπποπόταμοι αναπαράγονται πολύ γρήγορα.

Από τους αρχικούς τέσσερις ιπποπόταμους που διέφυγαν από την εξοχική περιουσία του Εσκομπάρ σήμερα υπάρχουν περίπου 130 – ο μεγαλύτερος πληθυσμός των ζώων εκτός Αφρικής. Χωρίς φυσικά αρπακτικά να τους κρατούν υπό έλεγχο, ο πληθυσμός τους θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά. Μια μελέτη υπολόγισε ότι μέχρι το 2034 οι ιπποπόταμοι θα αριθμούν 1.400.

Μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ιπποπόταμοι βλάπτουν το οικοσύστημα στον Μαγδαλένα, τον μεγαλύτερο ποταμό σε μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Κάθε ιπποπόταμος τρώει περίπου 40 κιλά γρασίδι τη νύχτα που σημαίνει ότι τα περιττώματά του από μόνα τους δηλητηριάζουν το νερό, σκοτώνουν τα ψάρια και θέτουν σε κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα του ποταμού.

Οι ιπποπόταμοι έρχονται επίσης όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με τους ντόπιους και οι επιθέσεις έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακήρυξε τους ιπποπόταμους ως χωροκατακτητικό είδος πέρυσι, κάτι που άνοιξε την πόρτα σε μια ενδεχόμενη θανάτωση, αλλά το σχέδιο μεταφοράς ιπποπόταμων θεωρείται ως ένα τελευταίο μέτρο σωτηρίας.