ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στο Iράν: Νέες μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών - 5.000 κρούσματα σε ένα μήνα

Συγκλονίζουν τα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών στο Ιράν
Συγκλονίζουν τα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών στο Ιράν
ΑΡ

Δεκάδες κορίτσια δηλητηριάστηκαν το Σάββατο σε διάφορα σχολεία στο Ιράν που εδώ και μήνες συγκλονίζεται απο ένα «θρίλερ» μαζικών δηλητηριάσεων

Ένα μυστηριώδες φαινόμενο που ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου χρόνου, συνεχίζεται στο Ιράν. Το Σάββατο (8/4) τουλάχιστον 60 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν στην πόλη Χάφτκελ στην πλούσια σε πετρέλαιο νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αρκετά κορίτσια που πήγαιναν σχολείο δηλητηριάστηκαν σε «πέντε σχολεία στο Αρνταμπίλ στα βορειοδυτικά. Οι ιατρικές αρχές δήλωσαν ότι τα περισσότερα θύματα εμφάνιζαν συμπτώματα άγχους, δύσπνοια και πονοκεφάλους. Ομοίως στη βορειοδυτική πόλη Ούρμια, δεκάδες μαθήτριες εισήχθησαν στο νοσοκομείο το Σάββατο μετά από αδιαθεσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού πρακτορείου (AFP)

Μια επίσημη καταμέτρηση που παρέχεται από τις αρχές αναφέρει ότι έως τις 7 Μαρτίου, έως και 5.000 μαθητές έχουν πέσει θύματα μαζικών δηλητηριάσεων σε 230 ιδρύματα, σε 25 από τις 31 επαρχίες της χώρας.

Η τελική έκθεση από μια εθνική διερευνητική επιτροπή που διερευνά το θέμα αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες, ενημέρωσε ο βουλευτής Hamidreza Kazemi, επικεφαλής της επιτροπής. «Έχουμε λάβει αναφορές από διάφορους φορείς και μελετάμε το θέμα για να καταθέσουμε το πόρισμά μας στη Βουλή», είπε.

Η ιρανική αστυνομία ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι οι μαθήτριες μπορεί να ήταν επιρρεπείς στην υστερία και έκαναν προφανώς φάρσες, που περιλάμβαναν «βόμβες βρώμας», στο κύμα των ασθενειών που προκαλούνται από δηλητήριο. Ο Saeed Montazer Al-Mahdi, εκπρόσωπος της ιρανικής αστυνομίας είπε ότι η «πλειονότητα» των δηλητηριάσεων δεν ήταν «πραγματικές» και προκλήθηκαν απλώς από ψυχολογικούς παράγοντες που πυροδότησαν την παράνοια των μαθητών.

Οι επικριτές του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι οι δηλητηριάσεις θα μπορούσαν να είναι μια προσπάθεια εξαναγκασμού να κλείσουν τα σχολεία θηλέων, ειδικά στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Το πρώτο κρούσμα δηλητηρίασης μαθητών αναφέρθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν 18 κορίτσια εισήχθησαν σε νοσοκομείο της πόλης Κομ. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε τη δηλητηρίαση μαθητών «ασυγχώρητο» έγκλημα.

«Οι αρχές θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα της δηλητηρίασης των μαθητών. Αυτό είναι ένα ασυγχώρητο έγκλημα... οι δράστες αυτού του εγκλήματος πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά», δήλωσε σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.