ΚΟΣΜΟΣ

Πεκίνο: Γιατί οι Κινέζοι περιμένουν με αγωνία την επιστροφή του θηλυκού πάντα «Για Για» από τις ΗΠΑ

H Για Για επιστρέφει στην Κίνα
H Για Για επιστρέφει στην Κίνα
Α.Ρ

Οι Κινέζοι περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή του γιγαντιαίου πάντα «Ya Ya» από τον ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ

Εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν έναν ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ να αποχαιρετά ένα γιγάντιο πάντα πριν από την πολυσυζητημένη επιστροφή του στο σπίτι μετά από 20 χρόνια. Το αποχαιρετιστήριο «πάρτι» για την 22χρονη Ya Ya στον ζωολογικό κήπο του Μέμφις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (8/4)

Η ίδια και ο αρσενικός σύντροφός της «Λε Λε», ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο, παρακολουθούνταν στενά από τους Κινέζους, αφού τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη μεταχείρισή τους στο ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι αρνούνται τους ισχυρισμούς και κατηγόρησαν τους ακτιβιστές για διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Ο ζωολογικός κήπος λέει ότι η Ya Ya έχει μια χρόνια πάθηση του δέρματος και της γούνας, η οποία «περιστασιακά κάνει το τρίχωμά της να φαίνεται λεπτό και με κενά». Περίπου 500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στην πόλη του Τενεσί, η οποία παρουσίασε κινεζικές πολιτιστικές παραστάσεις και αποχαιρετιστήρια γράμματα.

Η Ya Ya περικυκλώθηκε από μπαμπού και της δόθηκε ένα ειδικό παγωμένο κέικ από σταφύλια, ζαχαροκάλαμο και μπισκότα, σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο. Πολλοί Κινέζοι το ακολούθησαν ζωντανά στο διαδίκτυο.

«Ασφαλή ταξίδια Ya Ya. Θα λείψεις σε τόσο πολλούς», έγραφε ένα σχόλιο στη σελίδα του ζωολογικού κήπου στο Facebook. «Θα μας λείψεις. Μας έφερες τόση χαρά», πρόσθεσε ένας χρήστης στη σελίδα του στο Twitter. Άλλα σχόλια που στόχευαν στον ζωολογικό κήπο φάνηκαν πιο επιθετικά. «Σταματήστε να προσποιείστε στοργή, με αρρωσταίνετε», ανέφερε ένα σχόλιο στα κινέζικα. «Η Ya Ya [έχει] περάσει τόσο δύσκολα. Γύρνα σπίτι - σε περιμένουμε όλοι», έγραψε ένας άλλος.

Οι Ya Ya και Le Le έφτασαν στην πόλη του Tενεσί το 2003 ως «δάνειο» Η Κίνα χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τη λεγόμενη «διπλωματία των πάντα» για να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων με άλλες χώρες. Όμως, τον τελευταίο καιρό, ο ζωολογικός κήπος του Μέμφις έχε δεχθεί κατηγορίες από Κινέζους χρήστες του Διαδικτύου οτι κακομεταχειρίστηκε τα ζώα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Ακολούθησαν ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν από τον ζωολογικό κήπο - ότι το ζευγάρι είχε υποστεί σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τις ομάδες υπεράσπισης των ζώων In Defense of Animals και Panda Voices πέρυσι έδειξε τα πάντα να βαδίζουν σε κύκλους. Οι ομάδες είπαν ότι τα ζώα φαίνεται να έχουν χάσει γούνα και βάρος και ζήτησαν να «επιστραφούν στην Κίνα πριν να είναι πολύ αργά».

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αντέτειναν ότι ήταν «δύο από τα πιο κακομαθημένα ζώα στον πλανήτη», σύμφωνα με το Associated Press. Στον ιστότοπό του, ο ζωολογικός κήπος αναφέρει: «Η Ya Ya ζει με μια χρόνια πάθηση δέρματος και γούνας. Αυτή η πάθηση δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής της, αλλά περιστασιακά κάνει τα μαλλιά της να φαίνονται λεπτά. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την ομάδα φροντίδας των ζώων μας και κτηνιατρικό προσωπικό».

Μήνες αργότερα, ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε ότι τα πάντα θα επέστρεφαν στην Κίνα καθώς η συμφωνία με την Κινεζική Ένωση Ζωολογικών Κήπων είχε λήξει. Είπε ότι η απόφαση δεν είχε καμία σχέση με την πίεση των υποστηρικτών των ζώων, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, ξέσπασε νέα οργή στην Κίνα μετά τον θάνατο του 25χρονού Le Le τον Φεβρουάριο. Αν και τα γιγάντια πάντα ζουν συνήθως σε αιχμαλωσία για 25 έως 30 χρόνια, πολλοί αμφισβήτησαν εάν τα ζώα που συνήθως θεωρούνται ως ο «εθνικός θησαυρός» της Κίνας παραμελούνταν από τους φύλακες ζωολογικού κήπου στις ΗΠΑ, όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ήδη επιδεινωθεί από διπλωματικές διαφορές και «αγκάθια» στο εμπόριο.

Η Ya Ya έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στην Κίνα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε ότι η κατάστασή της ήταν σχετικά σταθερή εκτός από την απώλεια γούνας. «Η Κίνα θα πάρει τη Ya Ya σπίτι με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε άλλους χρήστες του Διαδικτύου να εγείρουν περισσότερα ερωτήματα - συμπεριλαμβανομένου του εάν η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει πέρα από τη «διπλωματία των πάντα». «Πότε μπορούμε να είμαστε αρκετά δυνατοί ώστε να μην χρειαζόμαστε τα πάντα για να είναι οι πρεσβευτές μας», γράφει ένα σχόλιο που συγκέντρωσε πολλά like στην κινεζική πλατφόρμα Weibo.