ΚΟΣΜΟΣ

Boλιβία: Πέθανε ο στρατηγός που αιχμαλώτισε τον επαναστάτη Τσε Γκεβάρα

Πέθανε ο στρατηγός που αιχμαλώτισε τον Τσε Γκεβάρα
Πέθανε ο στρατηγός που αιχμαλώτισε τον Τσε Γκεβάρα
ΑΡ

Βολιβία: Ο στρατηγός Γκάρι Πράδο Σαλμόν που αιχμαλώτισε τον Τσε Γκεβάρα έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 84 ετών

Ο Βολιβιανός στρατηγός που συνέλαβε τον Κουβανό επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και έγινε «εθνικός ήρωας», πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Το 1967 ο Γκάρι Σαλμόν ηγήθηκε μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Βολιβία, υποστηριζόμενη από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, η οποία νίκησε μια κομμουνιστική εξέγερση που οργανώθηκε από τον Τσε Γκεβάρα.

Την εποχή εκείνη η Βολιβία είχε δεξιά στρατιωτική κυβέρνηση. Ένας αξιωματικός του στρατού εκτέλεσε τον γεννημένο στην Αργεντινή Γκεβάρα μια μέρα μετά τη σύλληψή του. Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης ήταν στο αποκορύφωμά του και η Ουάσιγκτον ανησυχούσε εξαιρετικά για την κομμουνιστική επιρροή στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων του Τσε Γκεβάρα.

Εκείνος είχε εγκαταλείψει την Κούβα μετά τον θρίαμβο της επανάστασης του 1959, για να ηγηθεί των ανταρτικών κινημάτων σε άλλες χώρες. Ήταν βασικός σύμμαχος του κουβανού κομμουνιστή ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και έγινε ήρωας για τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο.

Ο γιος του στρατηγού Πράδο περιέγραψε τον πατέρα του ως «ένα εξαιρετικό άτομο», που άφησε «μια κληρονομιά αγάπης, ακεραιότητας και θάρρους». Ο Βολιβιανός αξιωματικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Τσε Γκεβάρα ήταν ο Μάριο Τεράν, ο οποίος πέθανε πέρυσι.

Μετά από ενέδρα στην αντάρτικη ομάδα του Γκεβάρα, ο στρατηγός Πράδο έγινε εθνικός ήρωας επειδή υπερασπίστηκε το στρατιωτικό καθεστώς της Βολιβίας. Ηγήθηκε των εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ Βολιβιανών «Ρέιντζερς» σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ζούγκλας όπου η ομάδα του Τσε Γκεβάρα, που αρχικά αριθμούσε περίπου 120, είχε μειωθεί σε μόλις 22.

Από το 1981 ο στρατηγός Πράδο ήταν χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, αφού μια σφαίρα που εκτοξεύτηκε τον χτύπησε κατά λάθος στη σπονδυλική στήλη. Έγραψε ένα βιβλίο για τον θρίαμβό του το 1967, με τίτλο «Πώς αιχμαλώτισα τον Τσε» (How I Captured Che). Σύμφωνα με τον γιο του, «για αυτόν η σύλληψη του Τσε δεν ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έκανε στη ζωή του - μάλλον, ήταν να συμβάλει στο να γίνουν οι ένοπλες δυνάμεις ένας δημοκρατικός θεσμός που θα σέβεται το σύνταγμα και τους νόμους»

Ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε στο χωριό La Higuera της Βολιβίας, 830 χιλιόμετρα, νότια της Λα Παζ, και το σώμα του θάφτηκε σε μυστική τοποθεσία. Το 1997 τα λείψανά του ανακαλύφθηκαν, εκτάφηκαν και επέστρεψαν στην Κούβα, όπου τάφηκε εκ νέου.