ΚΟΣΜΟΣ

Ιντερπόλ: Zητά να βοηθήσει το κοινό στην αναγνώριση 22 πτωμάτων γυναικών

Ιντερπόλ: Zητά να βοηθήσει το κοινό στην αναγνώριση 22 πτωμάτων γυναικών
ap

Τα πτώματα έχουν βρεθεί σε διάστημα δεκαετιών στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία - Δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις τις «παγωμένες υποθέσεις».

Να «ξεπαγώσει» υποθέσεις σχετικές με την ταυτοποίηση 22 γυναικών σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία αποφάσισε να προχωρήσει η Ιντερπόλ.

Τα πτώματα των γυναικών αυτών βρέθηκαν κατά τη διάρκεια δεκαετιών και αυτή η εκστρατεία που σήμερα ανακοίνωσε η Ιντερπόλ είναι πολύ σημαντική και κυρίως η βοήθεια που ίσως λάβει από το ευρύ κοινό.

Το πιο παλιό πτώμα γυναίκας έχει βρεθεί από τον Οκτώβριο του 1976 σε χώρο στάθμευσης αυτοκινητοδρόμου στην Ολλανδία, ενώ το πιο πρόσφατο βρέθηκε τον Αύγουστο του 2019 σε ένα κοινοτικό πάρκο στο Βέλγιο. Κανένα πτώμα δεν έχει καταστεί δυνατό να ταυτοποιηθεί από τις εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες, και αυτό γιατί οι γυναίκες αυτές, σύμφωνα με την Ιντερπόλ, δεν είχαν καταγωγή από τις εν λόγω χώρες.

«Είναι δυνατό αυτά τα πτώματα να είχαν αφεθεί εκεί όπου βρέθηκαν ώστε να δυσχερανθεί η εγκληματολογική έρευνα», υπογραμμίζει επίσης σε ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση αστυνομικής συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί από την Ιντερπόλ να δημοσιευθούν φωτογραφίες - που μέχρι τώρα ήταν εσωτερικής χρήσης - τόσο στον ιστότοπό της στο Ίντερνετ όσο και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φωτογραφίες αυτές ανήκαν σε λίστες, γνωστές ως «μαύρες αγγελίες» της, που είναι αφιερωμένες στην ταυτοποίηση ανθρώπινων λειψάνων.

Έτσι, για καθένα από τα 22 θύματα θα δοθεί στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, η οποία θα βασίζεται σε τεχνολογίες ανασύστασης προσώπου, και στοιχεία για τον τόπο και την ημερομηνία που ανακαλύφθηκε το πτώμα, τα προσωπικά αντικείμενά του, τα ρούχα και το πλαίσιο.

«Όλα τα σενάρια για την εξιχνίαση αυτών των 'παγωμένων υποθέσεων' έχουν εξετασθεί. Οι έρευνες βρίσκονται σε νεκρό σημείο και ελπίζουμε πως η προσοχή του κοινού θα μας επιτρέψει να τις προχωρήσουμε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά-Ξαβιέ Λοράν, διαχειριστής των βάσεων δεδομένων DNA στην Ιντερπόλ.

«Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, που μερικές φορές από τη μια μέρα στην άλλη δεν ξαναείδαν αυτό το πρόσωπο», θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες, να συνεισφέρουν «ακόμα και κάποια μικρή ένδειξη».

Η ταυτοποίηση ενός πτώματος «έχει δύο στόχους: να ταυτοποιηθεί το πρόσωπο αυτό και να ειδοποιηθούν οι οικογένειες και να ανοίξουν έρευνες για να βρεθούν οι ύποπτοι σε περίπτωση φόνου», προσθέτει ο Λοράν.

Αυτοί οι διάφοροι φάκελοι «δεν σχετίζονται μεταξύ τους», αλλά το κοινό στοιχείο τους είναι «το διεθνές πλαίσιό τους», διευκρινίζει ο αξιωματούχος αυτός.

«Ορισμένες απ' αυτές τις γυναίκες υποτίθεται πως ήρθαν από περιφέρειες της Ανατολικής Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Μπορεί να πρόκειται για γυναίκες που αποφάσισαν να κάνουν ένα τουριστικό ταξίδι, αλλά επίσης για εν δυνάμει θύματα διακίνησης ανθρώπων», προσθέτει ο Λοράν.

Με την ονομασία «Identify Me» (Αναγνώρισέ με), αυτή είναι η πρώτη τέτοιου είδους εκστρατεία, που, βέβαια, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις