Σε εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση στη Μπαχμούτ - Ανακατέλαβαν νέα εδάφη
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιτυχημένες αντεπιθέσεις στη Μπαχμούτ, κερδίζοντας συνεχώς εδάφη.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους Ρώσους γύρω από την πόλη Μπαχμουτ τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ.
Σε ανάρτησή της στο Telegram η Μαλιάρ γράφει ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί «κάπως» εντός της ίδιας της πόλης και ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.
«Τις τελευταίες ημέρες οι στρατιώτες μας απελευθέρωσαν περίπου 20 τετρ. χλμ. στα βόρεια και τα νότια της περιφέρειας της Μπαχμούτ. Ταυτόχρονα, ο εχθρός προχωρά εντός της ίδιας της Μπαχμούτ, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την πόλη με τη βοήθεια του πυροβολικού», ανέφερε στην ανάρτησή της.
Βόμβες και νάρκες που δεν έχουν εκραγεί απειλούν τη γεωργική παραγωγή
Οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, οι οβίδες και οι νάρκες που βρίσκονται διάσπαρτες στην Ουκρανία όχι μόνο απειλούν τη ζωή των κατοίκων αλλά μπορεί να καταστήσουν απαγορευτική την καλλιέργεια εύφορων εδαφών για πολλά χρόνια, προειδοποίησε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επισήμανε ότι όλες αυτές οι νάρκες και οι βόμβες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη γεωργία, έναν τομέα κρίσιμης σημασίας για την ουκρανική οικονομία.
«Οι αγρότες πολύ συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αδύνατη επιλογή. Καθημερινά, πρέπει να αποφασίζουν αν θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να καλλιεργήσουν τα εδάφη τους ή αν θα ρισκάρουν να χάσουν το εισόδημά τους και τα οικονομικά μέσα με τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους», είπε μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κίεβο ο Άντριου Ντάνκαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας της ΔΕΕΣ στην ουκρανική πρωτεύουσα που είναι αρμόδια για την επιμόλυνση του εδάφους από όπλα. Ο Ντάνκαν σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι αυτή η επιμόλυνση συνεχίζεται με ρυθμό υψηλότερο από εκείνον του «καθαρισμού» των εδαφών.
Εκτός από την άμεση απειλή, η ΔΕΕΣ εξέθεσε και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα, καθώς θα χρειαστεί να κινητοποιηθούν σημαντικοί πόροι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες επιθεωρήσεις στις πληγείσες ζώνες και κατόπιν να ξεκινήσει η αποναρκοθέτηση. «Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμων εδαφών θα μπορούσαν να καταστούν άχρηστες για πολλά χρόνια», ανέφερε η Επιτροπή.
Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές, δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι από τους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών στον πλανήτη.
Τα πλούσια, μαύρα εδάφη της Ουκρανίας είναι «κρίσιμα για τον ανεφοδιασμό με σιτηρά σε προσιτή τιμή, με τα οποία θα μπορούσαν να τραφούν άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε ο Ντάνκαν.
Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ