ΚΟΣΜΟΣ

Nέα Υόρκη: Σε «πολιορκία» από τον καπνό - Ακυρώσεις πτήσεων και αγώνων- Μοιράστηκαν 1 εκατομ. μάσκες

Πνιγμένη στον καπνό η Νέα Υόρκη
Πνιγμένη στον καπνό η Νέα Υόρκη
ΑΡ

Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά κατακλύζει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ που βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες χάους. Πτήσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, οι αρχές μοίρασαν ένα εκατομμύριο μάσκες, ενώ οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να μην κυκλοφορούν

Οι ουρανοί των ΗΠΑ σκοτείνιασαν από τις πυρκαγιές στον Καναδά. Στο Μανχάταν, τα καταστήματα πωλούν συσκευές καθαρισμού αέρα ενώ ο αριθμός των μασκών που χρησιμοποιούν οι πολίτες θυμίζει το απόγειο της πανδημίας COVID-19.

Χιλιάδες πτήσεις έχουν καθυστερήσει και οι αγώνες μπέιζμπολ αναβλήθηκαν σε όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά συνεχίζει να παρασύρεται νότια, καλύπτοντας ολόκληρες πόλεις σε μια κιτρινωπό-καφέ ομίχλη.

Καναδοί αξιωματούχοι λένε ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για τη χειρότερη εποχή πυρκαγιών στη χώρα. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει 9,4 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας και έχουν αναγκάσει 120.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η εποχή των πυρκαγιών στη χώρα ξεκίνησε νωρίς σε έδαφος που είναι πιο ξηρό από το κανονικό και επιταχύνθηκε γρήγορα, με τον καπνό από τις δασικές πυρκαγιές να διαχέεται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα σχεδόν σε ολόκληρη την ακτή του Ατλαντικού.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι από το Βερμόντ και τη Νότια Καρολίνα, μέχρι το Οχάιο και το Κάνσας δυτικά, έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Στο Μανχάταν, ένα κατάστημα πούλησε καθαριστές αέρα και μάσκες, ενώ ο αριθμός των μασκών που χρησιμοποιούνται θύμιζε το απόγειο της πανδημίας.

Ο διάσημος ορίζοντας της Νέας Υόρκης έχει χάσει το χρώμα του, ο αέρας μυρίζει σαν καμμένο ξύλο. Ολόκληρη η ανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι καλυμμένη με ένα πέπλο καπνού από τις πυρκαγιές του Καναδά. Σε ορισμένες περιοχές, ο δείκτης ποιότητας του αέρα, ο οποίος μετρά τους σημαντικούς ρύπους που παράγονται από τις πυρκαγιές, ήταν πολύ πάνω από 400, σύμφωνα με την Airnow, η οποία περιγράφει το 100 ως «ανθυγιεινό» και το 300 ως «επικίνδυνο».

Με τα μετεωρολογικά συστήματα να αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές στατικά, ο καπνός, που ρέει από το Κεμπέκ και τη Νέα Σκωτία, θα μπορούσε να παραμείνει στην πόλη το Σαββατοκύριακο. Ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Μπράιαν Ράμσεϊ, δήλωσε ότι «πιθανότατα θα συνεχιστεί τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες».

Και πρόσθεσε: «Εφόσον οι πυρκαγιές μαίνονται, είναι πραγματικά μεγάλες πιθανότατα θα συνεχιστούν για εβδομάδες. Αλλά στην πραγματικότητα θα έχει να κάνει μόνο με τη μετατόπιση του ανέμου». Η Βρετανίδα ηθοποιός Τζόντι Κόμερ αναγκάστηκε να σταματήσει μια παράσταση στο Μπρόντγουεϊ αφού άρχισε να βήχει στη σκηνή μόλις 10 λεπτά μετά την ερμηνεία της.

Στο μπέιζμπολ οι New York Yankees και οι Philadelphia Phillies ανέβαλαν τους εντός έδρας αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη (7/6) Ένας αγώνας του National Women's Soccer League στο Χάρισον του Νιου Τζέρσεϊ, αναβλήθηκε επίσης, όπως και ένας αγώνας μπάσκετ γυναικών WNBA στο Μπρούκλιν.

Δεν είναι η ώρα να «προπονηθείτε για έναν μαραθώνιο ή να κάνετε μια εξωτερική εκδήλωση με τα παιδιά σας», συμβούλεψε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς. «Αν είστε μεγαλύτερος ή έχετε προβλήματα με την καρδιά ή την αναπνοή, θα πρέπει να παραμείνετε μέσα».

Η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ δήλωσε ότι η πολιτεία διαθέτει ένα εκατομμύριο μάσκες N95 στις κρατικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων 400.000 στην πόλη της Νέας Υόρκης. Στην Ουάσιγκτον, η δήμαρχος Muriel Bowser διέταξε τα σχολεία να ακυρώσουν τα υπαίθρια διαλείμματα, τα αθλήματα και τις εκδρομές την Πέμπτη.

Στα προάστια της Φιλαδέλφειας, οι αξιωματούχοι δημιούργησαν ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, ώστε οι άνθρωποι που ζουν έξω να μπορούν να βρουν καταφύγιο από την ομίχλη. Πίσω στο Μανχάταν, ο Tyrone Sylvester, 66 ετών, έπαιζε σκάκι στην Union Square του Μανχάταν όπως τις περισσότερες μέρες τα τελευταία 30 χρόνια. Φορούσε μάσκα. «Όταν ο ήλιος μοιάζει έτσι», είπε, δείχνοντας το θαμπό περίγραμμά του μέσα από τον καπνισμένο ουρανό, «ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά».