ΚΟΣΜΟΣ

Τι συζητήθηκε στο «τρίγωνο της Βαϊμάρης»

Τι συζητήθηκε στο «τρίγωνο της Βαϊμάρης»

Στο Παρίσι συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. 

Το ουκρανικό ζήτημα και ειδικότερα ο συντονισμός στα θέματα της στρατιωτικής βοήθειας και των εγγυήσεων ασφαλείας προς το Κίεβο ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια στρατηγική και γεωπολιτική αποτυχία, ότι η Ουκρανία αμύνεται με τρόπο υποδειγματικό και ότι οι τρεις χώρες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ηττηθεί η Ρωσία. Ανέφερε επίσης ότι η επικράτηση της Ουκρανίας συμβάλλει στα σχέδια για ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το σχέδιο του απέτυχε και να θέσει τέλος στον πόλεμο.

Ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε πως για την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της ΕΕ, η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να επιτεθεί σε άλλη χώρα και ότι η Ουκρανία αναμένει μία καθαρή προοπτική ένταξής στο ΝΑΤΟ