ΚΟΣΜΟΣ

Ελλάδα: Στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης της ΕΕ - Αριθμοί και προκλήσεις

Η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου επαναφέρει με δραματικο τρόπο στο προσκήνιο το προσφυγικό
Η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου επαναφέρει με δραματικο τρόπο στο προσκήνιο το προσφυγικό
ΑΡ

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, προσφέροντας διέξοδο στην ΕΕ για μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Η τραγωδία στα ανοικτά της Πύλου επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το προσφυγικό και τις μεγάλες προκλήσεις

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσω θαλάσσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη φέτος λόγω των συγκρούσεων, της παγκόσμιας ανισότητας και της κλιματικής κρίσης.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν φέτος στις χώρες της πρώτης γραμμής της Ευρώπης, με την πλειοψηφία να προσγειώνεται στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023, σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR).

Είναι ο υψηλότερος αριθμός από το απόγειο της προσφυγικής κρίσης που ξέσπασε το 2015 και στις αρχές του 2016, όταν μαίνονταν ορισμένες από τις πιο σφοδρές συγκρούσεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Την περίοδο εκείνη η άφιξη τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στις ακτές της Ευρώπης προκάλεσε ρήγματα στην αλληλεγγύη της ΕΕ και οδήγησε σε διαμάχες και συνοριακό χάος.

3800 νεκροί το 2022

Πέρυσι, σχεδόν 3.800 άνθρωποι πέθαναν σε μεταναστευτικές διαδρομές από και προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε στην περιοχή από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το έργο του ΔΟΜ για τους αγνοούμενους μετανάστες κατέγραψε 3.789 θανάτους το 2022 κατά μήκος θαλάσσιων και χερσαίων οδών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διελεύσεων από την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.