ΚΟΣΜΟΣ

SOS εκπέμπει η Europol για τον κίνδυνο τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης στην ΕΕ

SOS εκπέμπει η Europol για τον κίνδυνο τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση και τις τάσεις σχετικά με την τρομοκρατία στην ΕΕ

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκστρατειών παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol).

«Οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της υπηρεσίας για την κατάσταση και τις τάσεις σχετικά με την τρομοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (TE-SAT) που παρουσιάστηκε στη Χάγη.

Σύμφωνα με την Europool, ορισμένες ακροδεξιές και ακροαριστερές τρομοκρατικές δραστηριότητες ενδέχεται επίσης να αυξηθούν.

Η Europol έχει προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει επίσης τη δημόσια ασφάλεια, κυρίως λόγω εκστρατειών παραπληροφόρησης που οργανώνονται από φιλορωσικές ομάδες που μπορούν να πολώσουν και να υποκινήσουν την τρομοκρατική και εξτρεμιστική βία.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι από τους 380 υπόπτους για τρομοκρατία που συνελήφθησαν πέρυσι ήταν ισλαμικής καταγωγής.

«Το 2022 αναφέρθηκαν 28 τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ με τέσσερις νεκρούς: δύο σε μία επίθεση από ισλαμιστές και δύο σε επιθέσεις της ακροδεξιάς», τονίζει η Europol.