EYE 2023: Οι νέοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Οι ευρωεκλογές και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου
ΚΟΣΜΟΣ

EYE 2023: Οι νέοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Οι ευρωεκλογές και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου

Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» στην Ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη νεολαία ή όπως ονομαζόταν EYE 2023 στο Στρασβούργο! Μπήκαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρακολουθήσαμε σεμινάρια για την Ευρώπη του σήμερα και του αύριο, ακούσαμε τη Ρομπέρτα Μέτσολα και συναντήσαμε νέους Ευρωπαίους από κάθε κράτος - μέλος. Σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας αλλά και τα όσα μάθαμε από αυτό το διήμερο!

Το EYE 2023 ήταν μια εμπειρία που σίγουρα κάθε νέος θα ήθελε να ζήσει. Δύο ημέρες γεμάτες σε μια πανέμορφη πόλη της κεντρικής Ευρώπης, μέσα και έξω σε ένα εμβληματικό κτίριο όπου παίρνονται σημαντικές αποφάσεις για τη Γηραιά Ήπειρο.

Το European Youth Event 2023 συγκεντρώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, αλλά και διαδικτυακά, χιλιάδες νέους από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον κόσμο για να μοιραστούν και να διαμορφώσουν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Το «παρών» έδωσαν 10.000 νέοι ενώ χιλιάδες ήταν εκείνοι που συμμετείχαν και διαδικτυακά.

Χιλιάδες νέοι περιμένουν να μπουν στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Η ομάδα του Newsbomb.gr συμμετείχε με δύο μέλη της, τα οποία μοιράζονται με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας τη μοναδική ευκαιρία που τους δόθηκε για να αλληλεπιδράσουν, να εμπνεύσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με ειδικούς και άλλους νέους στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τόσο μεγάλο, αλλά η πέμπτη. Υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πλαισίου και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024, το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στον ρόλο της δημοκρατίας αλλά και στη συμμετοχή των νέων στα κοινά και στις λήψεις αποφάσεων. Μοιραστήκαμε τις ιδέες μας, τις προσδοκίες μας και τις ανησυχίες μας με στόχο αυτές να διανεμηθούν ύστερα σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρώτη ημέρα ήταν και η πιο πρωτόγνωρη. Είσοδος σε ένα κτίριο που ήταν δύσκολο να προσανατολιστούμε και να βρούμε την αίθουσα στην οποία θα παρακολουθούσαμε τα σεμινάριά μας. Επιλέξαμε, μιας και είμαστε στον χώρο της δημοσιογραφίας, να ασχοληθούμε με την παραπληροφόρηση και τα fake news σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να μας δείξει πώς θα επαληθεύουμε κάθε πληροφορία που μας δίνεται «στο πιάτο» και πώς θα αξιολογούμε ό,τι διαβάζουμε. Εδώ μπορεί κάποιος να πει τι σχέση έχει αυτό με το μέλλον της Ευρώπης. Κι όμως, αν οι ψεύτικες εικόνες και οι αναλήθειες είναι από πρόσωπα που θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές και αν όσα γράφονται είναι υποκινούμενα για να σχηματίσουμε συγκεκριμένη εικόνα για καταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ναι, έχει σημασία να μπορούμε να αξιολογούμε κάθε πληροφορία που φτάνει στα χέρια μας.

eye.jpg
Newsbomb.gr / Μαριάννα Κρασανάκη

Συμμετείχαμε επίσης και στο Ημικύκλιο. Τι είναι αυτό; Η μεγάλη αίθουσα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτή που βλέπουμε από τις ειδήσεις. Εκεί συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης, ως προς τον χώρο εργασίας, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την τεχνητή νοημοσύνη. Ανταλλάξαμε απόψεις όπως η θέσπιση της τετραήμερης εργασίας, η βοήθεια της AI στην καθημερινότητά μας και στην εργασία αλλά και το πώς μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να προκαλέσει προβλήματα, όπως στον πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε νέος που συμμετείχε στο Ημικύκλιο αλλά και σε άλλα συνέδρια, είχε την ευκαιρία να ακούσει την Ολομέλεια και να πει την άποψή του στη δική του γλώσσα, καθώς υπήρχαν διερμηνείς για όλες τις γλώσσες που μιλιούνται στην ΕΕ.

Η ομάδα του Newsbomb.gr στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Ομιλία Μέτσολα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα κήρυξε την έναρξη τη εκδήλωσης το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουνίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας.

«Η φετινή Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι είναι η τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Η έκκλησή μου προς όλους τους συμμετέχοντες είναι να μεταφέρετε αυτή την εμπειρία πίσω στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά σας. Να ασχοληθείτε με τα κοινά. Να διαδώσετε το μήνυμα της Ευρώπης. Να ψηφίσετε. Και να πείσετε τους φίλους και την οικογένειά σας να ψηφίσουν επίσης. Επειδή τελικά το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από εσάς», δήλωσε η πρόεδρος.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να έχουν οριστεί για τις 6-9 Ιουνίου 2024, συζητήσαμε βασικές προτεραιότητες όπως η κλιματική κρίση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα. Συζητήθηκε επίσης το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και η ανάγκη προσαρμογής στην πράσινη και τεχνολογική μετάβαση, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19 και ο τρόπος αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και του αποκλεισμού στην Ευρώπη του σήμερα.

Στην ομιλία της Μέτσολα αναφερθήκαμε επίσης στην προστασία των αξιών της ΕΕ, τον ρόλο της Ευρώπης σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, τη μεταναστευτική πολιτική και την ανάγκη για τη συμμετοχή των νέων στις δράσεις της ΕΕ.

Ο σκοπός και το αποτέλεσμα του EYE 2023

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Σαββάτου 10 Ιουνίου στην Ολομέλεια, οι ιδέες, οι προσδοκίες και οι ανησυχίες των νέων συνοψίστηκαν και συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση, η οποία θα διανεμηθεί σε όλους τους ευρωβουλευτές.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις ιδέες που θεωρούν πιο εμπνευσμένες και θα τις παρουσιάσουν απευθείας στους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της ειδικής ακρόασης για την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2023.

Η ομάδα του Newsbomb.gr μέσα στην ΟλομέλειαNewsbomb.gr / Μαριάννα Κρασανάκη


Διαβάστε επίσης

Αναδρομικά σε Ευρωβουλευτές για μισθούς που φορολογήθηκαν πριν το 2022

ΕΕ: Σε αλλαγές στους κανονισμούς που θα διέπουν την Τεχνητή Νοημοσύνη συμφώνησε το Ευρωκοινοβούλιο

Μυασθένεια Gravis: 6 προτάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για τα άτομα που πάσχουν από τη σπάνια νόσο


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ