ΚΟΣΜΟΣ

Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Ατλαντικό: Εκατομμυριούχος από το Ντουμπάι ένας από τους πέντε επιβάτες

Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Ατλαντικό: Εκατομμυριούχος από το Ντουμπάι ένας από τους πέντε επιβάτες

Αγνοείται υποβρύχιο στον Ατλαντικό που θα μετέφερε τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού. Ένας από τους επιβάτες ήταν ο εκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, CEO της Action Aviation στο Ντουμπάι

Ένα τουριστικό υποβρύχιο που χρησιμοποιείται για περιηγήσεις στη ζώνη του ναυαγίου του Τιτανικού εξαφανίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, OceanGate Expeditions.

Χωρίς να διευκρινίσει πόσα άτομα επέβαιναν στο καταδυόμενο σκάφος, η εταιρεία OceanGate Expeditions ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «διερευνά όλες τις επιλογές της» ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια το πλήρωμα στην ξηρά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian στο σκάφος επέβαιναν πέντε άτομα.

Ένας από τους πέντε επιβάτες φέρεται να ήταν ο εκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, CEO της Action Aviation στο Ντουμπάι. Ο ίδιος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα είχε ανεβάσει φωτογραφίες και έγραφε ότι θα συμμετέχει ως ειδικός αποστολής στο υποβρύχιο που κατεβαίνει στον Τιτανικό.

Στην ανάρτησή του έγραφε:

«Είμαι υπερήφανος που επιτέλους ανακοινώνω ότι μπήκα στο OceanGate Expeditions για την RMS TITANIC αποστολή ως ειδικός αποστολής στο υποβρύχιο που κατεβαίνει στον Τιτανικό.

Λόγω του χειρότερου χειμώνα στη Newfoundland εδώ και 40 χρόνια, αυτή η αποστολή πιθανότατα θα είναι η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό το 2023. Ο καιρός μόλις άνοιξε και θα επιχειρήσουμε μια βουτιά αύριο. Ξεκινήσαμε από το St. Johns, Newfoundland, στον Καναδά χθες και σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε επιχειρήσεις κατάδυσης γύρω στις 4 π.μ. Μέχρι τότε έχουμε πολλές προετοιμασίες και ενημερώσεις να κάνουμε.

Η ομάδα στο υποβρύχιο έχει μερικούς θρυλικούς εξερευνητές, μερικοί από τους οποίους έχουν κάνει πάνω από 30 βουτιές στον Τιτανικό RMS από τη δεκαετία του 1980 συμπεριλαμβανομένου του PH Nargeolet.

Περισσότερες ενημερώσεις για την αποστολή θα ακολουθήσουν ΑΝ ο καιρός κρατήσει!»

Η OceanGate Expeditions, η ιδιωτική εταιρεία που διοργανώνει αποστολές στα βαθιά, επιβεβαίωσε σε δήλωσή της ότι της ανήκε το εξαφανισμένο υποβρύχιο και ότι μέσα επέβαιναν άνθρωποι. «Εξερευνούμε και κινητοποιούμε όλες τις επιλογές για να φέρουμε το πλήρωμα πίσω με ασφάλεια... Ολόκληρη η εστίασή μας είναι στα μέλη του πληρώματος στο υποβρύχιο και στις οικογένειές τους», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο κάθε τουρίστας πλήρωσε πλήρωσε 250.000 δολάρια για μια θέση στην οκταήμερη αποστολή για να δουν το διάσημο ναυάγιο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της OceanGate Expeditions, ήδη μια αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλες δύο έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Ο Τιτανικός βρίσκεται 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) κάτω από την επιφάνεια στον πυθμένα του Ατλαντικού. Είναι περίπου 600 χιλιόμετρα (370 μίλια) από την ακτή της Νέας Γης, στον Καναδά.

Μια πλήρης κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού, συμπεριλαμβανομένης της κατάβασης και της ανάβασης στον ωκεανό, σύμφωνα με πληροφορίες διαρκεί συνολικά οκτώ ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο επιβατηγό, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του, χτύπησε ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και το πλήρωμα, περισσότεροι από 1.500 πέθαναν.

Ο Τιτανικός έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το ναυάγιο το 1985.