ΚΟΣΜΟΣ

Βαθυσκάφος Titan: «Οι ήχοι θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικοί» - Λιγότερες από 24 ώρες οξυγόνου

Aγωνία για την εξαφάνιση του «Τιτάνα»
Aγωνία για την εξαφάνιση του «Τιτάνα»
AP

Οι ήχοι από το σημείο της εξαφάνισης του βαθυσκάφους Titan θα μπορούσαν να είναι «ψευδείς», καθώς ακόμη και ο Τιτανικός «κάνει πολύ θόρυβο», λέει πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Η παροχή οξυγόνου για τους 5 επιβάτες τελειώνει σύμφωνα με εκτιμήσεις αύριο (22/6) το μεσημέρι στις 14.00

Οι ήχοι θα μπορούσαν να είναι «ψευδείς», καθώς ακόμη και ο Τιτανικός «κάνει πολύ θόρυβο» λέει πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ενώνοντας τη φωνή του με τους πλέον απαισιόδοξους αναλυτές για την τύχη του βαθυσκάφους Titan που αγνοείται στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Υπήρξαν ανάμικτες αντιδράσεις σήμερα από ειδικούς σχετικά με το πόσο αισιόδοξοι θα πρέπει να είμαστε μετά τον εντοπισμό υποβρύχιων θορύβων από ένα καναδικό στρατιωτικό αεροσκάφος στην έρευνα για τον «Τιτάνα».

Οι ήχοι θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικοί, καθώς υπάρχει «πολύς θόρυβος που προέρχεται από τον ωκεανό», είπε πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ο πρώην υποναύαρχος Chris Parry είπε ότι ο ίδιος ο Τιτανικός «κάνει πολύ θόρυβο ακόμα και όταν το ρεύμα περνά μέσα του» και οτι στο εξής η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στην περιοχή «πιθανόν ατυχήματος στο ίδιο το σκάφος».

Αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση με τη διεθνή πλέον προσπάθεια διάσωσης για το υποβρύχιο, ο Πάρι είπε ότι υπάρχει «συγκεντρωμένο τμήμα αεροσκαφών και πλοίων υποστήριξης» γύρω από το σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού.

Ο «Τιτάνας» είναι ένας «πολύ μικρός στόχος» και ένα όχημα τηλεχειρισμού από το καναδικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης Skandi Vinland δεν εμφάνισε τίποτα μετά την ανάπτυξή του χθες. Αλλά «τις επόμενες ώρες, νομίζω ότι θα δούμε μια σημαντική αύξηση της ικανότητας», πρόσθεσε. «Τα κομμάτια ενώνονται».

Τα συνεργεία διάσωσης βρίσκονται τώρα σε μια απελπισμένη κούρσα ενάντια στο χρόνο για να σώσουν τους πέντε άνδρες στο Titan, καθώς τα επίπεδα οξυγόνου πιστεύεται ότι έχουν φτάσει στο τελευταίο 24ωρο. Εκτιμάται οτι θα «στερέψει» αύριο στις 2 το μεσημέρι.

Στην επιχείρηση ερευνών του υποβρυχίου συμμετέχει μεταξύ άλλων ένα καναδικό αεροπλάνο με σόναρ, πλοία διάσωσης και ένα σκάφος εξοπλισμένο με κινητό υπερβαρικό θάλαμο επανασυμπίεσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι προβλέψεις για το πόσο οξυγόνο έχει απομείνει στο πλήρωμα βασίζονται σε πληροφορίες από τον χειριστή του σκάφους, την OceanGate Expeditions, η οποία λέει ότι ο Τιτάνας έχει παροχή οξυγόνου 96 ωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.