ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση Πειρατής 1: Βουλγαρία και Πορτογαλία κατέσχεσαν 811.000 προϊόντα μαϊμού

Επιχείρηση Πειρατής 1: Βουλγαρία και Πορτογαλία κατέσχεσαν 811.000 προϊόντα μαϊμού
National Customs Agency Photo

H συνολική εκτιμώμενη αγοραία αξία όλων των προϊόντων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της "Επιχείρησης Πειρατής 1" ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια ευρώ, όπως υπολογίστηκαν σύμφωνα με τις τιμές της τοπικής αγοράς

Εκτεταμένη επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου και αποπειρών εισαγωγής παραποιημένων προϊόντων στην ΕΕ μέσω των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων πραγματοποιήσαν οι βουλγαρικές και πορτογαλικές τελωνειακές αρχές, σε συντονισμό με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και την Europol.

H συνολική εκτιμώμενη αγοραία αξία όλων των προϊόντων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της "Επιχείρησης Πειρατής 1" ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια ευρώ, όπως υπολογίστηκαν σύμφωνα με τις τιμές της τοπικής αγοράς, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τελωνειακή Υπηρεσία.

Στην κοινή επιχείρηση, που διεξήχθη μεταξύ 9ης και 19ης Μαΐου συμμετείχαν αρχές επιβολής του νόμου από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σερβία. Οι υπηρεσίες αυτές υποστηρίχθηκαν από την Europol, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), το EUIPO, την Τελωνειακή ομάδα εμπειρογνωμόνων ανατολικών και νοτιοανατολικών χερσαίων συνόρων (CELBET), την Ομάδα εργασίας για την επιβολή του Νόμου "Customs" και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ασφάλειας.

Τα προϊόντα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνουν ρούχα, παπούτσια, τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες, γυαλιά ηλίου και άλλα αξεσουάρ παραβιάζοντας περισσότερες από 60 εμπορικά σήματα, καθώς και αρώματα, ηλεκτρικά ποδήλατα και ρολόγια. Συνολικά κατασχέθηκαν 810.995 είδη μόδας μαϊμού και 61.246 ηλεκτρονικές συσκευές μαϊμού.

Πλαστά προϊόντα, συνήθως φθηνότερα σε σχέση με τα γνήσια και χαμηλότερης ποιότητας, μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και να υπονομεύσουν τη νόμιμη αγορά.

Μαζί με τα πλαστά προϊόντα, οι αρχές κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων, υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, μη δηλωμένα χρυσά και ασημένια κοσμήματα, φαρμακευτικά προϊόντα, πάνω από 250 κιλά μαριχουάνα και 59 πυροβόλα όπλα, που είναι ενδεικτικό της πολυεγκληματικής φύσης της παράνομης διασυνοριακής δράσης.

Σχεδόν το 30% των κατασχεθέντων προϊόντων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν το αποτέλεσμα της ενεργού συνδρομής υπαλλήλων των βουλγαρικών τελωνειακών αρχών.