ΚΟΣΜΟΣ

Επίτροπος Γιόχανσον: Το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, η «χειρότερη τραγωδία» στη Μεσόγειο

Επίτροπος Γιόχανσον: Το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, η «χειρότερη τραγωδία» στη Μεσόγειο

«Πρέπει πραγματικά να κάνουμε πολύ περισσότερα για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες στη Μεσόγειο» διαμήνυσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Το ναυάγιο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοικτά της Πύλου μπορεί να είναι η «χειρότερη τραγωδία» του είδους της στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, επίτροπος των Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ανθρώπων στο πλοίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, η Γιόχανσον δήλωσε ότι το ναυάγιο θα μπορούσε να είναι "η χειρότερη τραγωδία που έχουμε δει ποτέ στη Μεσόγειο".

Η τραγωδία έρχεται καθώς οι διελεύσεις μεταναστών από την ανατολική Λιβύη προς την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον.

Στο πλοίο με τους μετανάστες που βυθίστηκε στη Μεσόγειο πριν από μία εβδομάδα εκτιμάται ότι επέβαιναν περί τα 750 άτομα, ενώ μόλις 100 άτομα επέζησαν από το ναυάγιο.

"Είδαμε αυτόν τον νέο τρόπο μετακίνησης να ξεκινά στις αρχές του τρέχοντος έτους. Είδαμε αύξηση κατά 600% κατά μήκος αυτής της διαδρομής από το ανατολικό τμήμα της Λιβύης προς την ΕΕ ή κυρίως προς την Ιταλία» δήλωσε η επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Σημείωσε ότι φαίνεται πως το σκάφος ήταν "ένα άδειο αλιευτικό σκάφος που έφευγε από την Αίγυπτο, πήγαινε στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, παραλάμβανε ίσως 750 μετανάστες", πριν ξεκινήσει το θανατηφόρο πέρασμα προς την Ευρώπη.

Καταληκτικά, η επίτροπος έστειλε το μήνυμα: «Πρέπει πραγματικά να κάνουμε πολύ περισσότερα για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες στη Μεσόγειο».