ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο φόβος του Ερντογάν... τρομάζει για μια ευθεία στροφή στον οικονομικό ορθολογισμό

Τουρκία: Ο φόβος του Ερντογάν... τρομάζει για μια ευθεία στροφή στον οικονομικό ορθολογισμό

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα μετά τη χθεσινή «αναιμική» αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Η τουρκική λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά 650 μονάδες βάσης, σε μια δραματική αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο σχεδόν στο διπλάσιο, από 8,5% σε 15% την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της χώρας από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, είναι κάτω από τις προσδοκίες των αγορών για αύξηση στο 21%.

Η λίρα - η οποία επεκτείνει την πτώση της μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - διαπραγματευόταν τελευταία φορά στα 24,97 έναντι του δολαρίου.

Από την επανεκλογή του Ερντογάν η τουρκική λίρα βρίσκεται σε πτωτική πορεία, καταγράφοντας απώλειες κατά 21,1% μόλις σε ένα μήνα.

Οι αγορές θεωρούν ότι η οικονομική κρίση είναι επικείμενη.

«[Η λίρα] καταρρέει σε μεγάλο βαθμό και πιθανότατα θα συνεχίσει να καταρρέει» εκτίμησε ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας είναι "λίγο πίσω από την καμπύλη".

Η νεοδιορισθείσα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση του πληθωρισμού στη χώρα. «Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, εγκαίρως και σταδιακά, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού» ανέφερε η Erkan σε δήλωσή της την Πέμπτη, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τουρκίας, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 39,59%. Τον περασμένο Οκτώβριο το ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας εκτοξεύθηκε στο 85,51%.

Ο Hamish Kinnear, της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft, αναφέρει πως «το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων ήταν μικρότερο από τη μέση προσδοκία της αγοράς για αύξηση 17-20%». Ο ίδιος το θεωρεί ότι η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας επιδιώκει να είναι προσεκτική για να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Erdogan».

Σημειώνεται, ότι πριν από την απόφαση, η Fitch Ratings είχε ανακοινώσει σχέδια για αύξηση επιτοκίων έως και 25% μέχρι το τέλος του έτους, η JPMorgan και η Bank of America ανέμεναν αύξηση στο 25%, ενώ ο οικονομολόγος Clemens Grafe, της Goldman Sachs, είχε αναφέρει, ότι θα ανέβαιναν στο 40%. Έτσι, η αύξηση των επιτοκίων στο 15% παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Για τον Timothy Ash, οικονομολόγο της BlueBay Asset Management, «απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις στις επερχόμενες συναντήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού στην Τουρκία».

Κατά τον δ/φο, ο πρόεδρος Erdogan, από τη επανεκλογή του το Μάιο, έδωσε σημάδια πιθανής στροφής προς μια πιο συμβατική πολιτική. Σύμφωνα με τον Rémi Bourgeot, νομισματικό οικονομολόγο, γινόμαστε μάρτυρες μιας «ομαλοποίησης» της οικονομικής κατάστασης της χώρας μετά τις εκλογές, που αντικατοπτρίζεται ιδίως στους νέους διορισμούς σε κρίσιμες πόστα, όπως η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.