ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση Politico: Απίθανο να πετύχει η ανταρσία του Πριγκόζιν - Η σύγκριση με το 1991

Ανάλυση Politico: Απίθανο να πετύχει η ανταρσία του Πριγκόζιν - Η σύγκριση με το 1991
AP

 Wagner: Τον συσχετισμό με το αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε σημειωθεί το 1991 για την ανατροπή του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κάνει το Politico

Η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, δεν δείχνει ότι θα μετατραπεί σε «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Τα παραπάνω γράφει το Politico επιχειρώντας μα κάνει μια ανάλυση για τα τεκταινόμενα στη Ρωσία μετά την εξέγερση του επικεφαλής της μισθοφορικής Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά του προέδρου Πούτιν.

«Είναι πασιφανές ότι η ανταρσία – πραξικόπημα φαίνεται πως έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε σημειωθεί το 1991 και είχε ως στόχο την ανατροπή του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ», γράφει το Politico.

Και προσθέτει: «Τουλάχιστον οι σκληροπυρηνικοί της KGB και των κομμουνιστών που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Γκορμπατσόφ είχαν την ευθυκρισία να ξεκινήσουν την εκστρατεία τους από τη Μόσχα, κατανοώντας ότι όποιος ελέγχει την πρωτεύουσα, ελέγχει και τη Ρωσία.

Αντίθετα, οι δυνάμεις της Wagner βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Δυστυχώς, για τον Πριγκόζιν, κάποιοι βασικοί σύμμαχοι και φίλοι έχουν απομακρυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Sergei Surovikin (ο διαβόητος στη Δύση για την καταστροφή της συριακής πόλης Χαλέπι)».

Το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με το Politico, είναι αν η εξέγερση του Πριγκόζιν θα πλήξει το κύρος του Ρώσου προέδρου.

Ο Πούτιν υπογράφει νόμο που επιτρέπει φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει τη φυλάκιση για 30 ημέρες όσων παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου αυτός έχει επιβληθεί.

Επισήμως στη Ρωσία δεν έχει επιβληθεί ακόμη στρατιωτικός νόμος.

Αντιθέτως, οι αρχές ανακοίνωσαν πως ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου επιβλήθηκε «καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», συνέπεια της ανταρσίας της Wagner.

Σημειώνεται ότι στρατιωτικός νόμος είναι ήδη σε ισχύ στις κατεχόμενες από τη Ρωσία επαρχίες της Ουκρανίας όπως η Χερσώνα, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια.

Το κείμενο της νέας νομοθεσίας που υπέγραψε σήμερα ο Πούτιν δεν ορίζει συγκεκριμένες παραβιάσεις του στρατιωτικού νόμου, αλλά πιθανόν αφορά αδικήματα που δεν θα τιμωρούνταν εν καιρώ ειρήνης, όπως οι παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας ή η άρνηση στην εργασία.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν ένα άτομο βρίσκεται σε όχημα κατά παράβαση του στρατιωτικού νόμου, το όχημα μπορεί να κατασχεθεί.