ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν: Kαθαρόαιμα, τέχνη και ιδιωτικά τζετ - H χλιδάτη ζωή της οικογένειας του «mr Wagner»

O Γεβγκένι Πριγκόζιν
O Γεβγκένι Πριγκόζιν
Α.Ρ

Η σύζυγός του Γεβγκένι Πριγκόζιν, Λιούμποφ και τα παιδιά του ζεύγους φέρεται να διαδραμάτισαν διάφορους ρόλους στην επιχείρηση του αφεντικού της Wagner. To ίδιο και η μητέρα του Βιολέτα η οποία έχει τη δική της γκαλερί Τέχνης. Πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times 

Όταν μια 77χρονη γιαγιά στην Αγία Πετρούπολη γράφτηκε σε μαθήματα ζωγραφικής το 2017, μπορεί να εμφανιζόταν στους συμμαθητές της σαν μία ακόμη συνταξιούχος που απολάμβανε ένα χόμπι στη δύση της ζωής της. Αλλά μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Βιολέτα Πριγκόζινα είχε ανοίξει τη δική της γκαλερί τέχνης, με το όνομα Colors of Life, στην κεντρική λεωφόρο Μπολσόι της πόλης. Σύντομα εξέθεσε τους δικούς της πίνακες, διοργάνωνε πάρτι και άρχισε να προσελκύει την προσοχή των εθνικών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζουν οι περιστασιακοί επισκέπτες της γκαλερί είναι ότι η καλλιτέχνης έχει έναν διάσημο γιο: τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον πωλητή χοτ-ντογκ που έγινε αφεντικό της πολιτοφυλακής που συμμετείχε στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και ο οποίος είναι επίσης ένας από τους πιο διαβόητους κατηγορούμενους εγκληματίες πολέμου στον πλανήτη.

Η Βάγκνερ, ο ιδιωτικός στρατός που ίδρυσε, έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια, ενώ η επιχειρηματική του αυτοκρατορία έχει χαρακτηριστεί ως «διεθνής εγκληματική οργάνωση» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον για τον Πριγκόζιν τα τελευταία χρόνια, υπήρξε εκπληκτικά λίγη προσοχή στην άμεση οικογένειά του. Μέχρι και μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, τα ίδια τα παιδιά του μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ, απολαμβάνοντας μια χλιδάτη ζωή, παρόλο που ο πατέρας τους και οι εταιρείες του βρίσκονταν υπό κυρώσεις από τη Δύση από το 2016.

Ο Πάβελ Πριγκόζιν

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς Ρώσους μεγιστάνες που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο, των οποίων οι συγγενείς ζουν απλώς από την περιουσία τους, οι δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι τα μέλη της οικογένειας του Πριγκόζιν διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο για χρόνια στις πολλαπλές επιχειρήσεις του.

Καθώς τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία πέρυσι, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν επιβάλλοντας κυρώσεις όχι μόνο σε ηγετικές προσωπικότητες κοντά στο Κρεμλίνο αλλά και στις οικογένειές τους. Δύο από τα παιδιά του Πριγκόζιν και η σύζυγός του υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ η μητέρα του έχει δεχθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τον Καναδά για υποστήριξη του Wagner.

Ωστόσο, παρόλο που η διεθνής οργή για τις δραστηριότητες της Βάγκνερ έχει αυξηθεί, έχει αποδειχθεί δυσκολότερο από το αναμενόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην οικογένειά του. Πριν απο λίγους μήνες, η 83χρονη Βιολέτα Πριγκόζινα κέρδισε μια απροσδόκητη νίκη σε δικαστήριο της ΕΕ. Οι δικηγόροι της έπεισαν τους δικαστές του πρώτου τμήματος του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι δεν είχε οικονομικούς δεσμούς με τον γιο της ή την κύρια εταιρεία του, την Concord. Οι περιορισμοί εναντίον της ήρθησαν και το Συμβούλιο της ΕΕ καταδικάστηκε να πληρώσει τα δικαστικά της έξοδα.

Η επιτυχία της υπογράμμισε τη νομική πολυπλοκότητα που συνεπάγεται η ενοχοποίηση συγγενών των προσώπων που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο. Η ζωή που μπορούσαν να απολαύσουν τα παιδιά του στην Ευρώπη πριν από την εισβολή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν εφησηχάσει με το αφεντικό του Βάγκνερ.

Ο κόσμος της υπερπήδησης εμποδίων (Show jumping)

Ο Πριγκόζιν έχει κατηγορήσει τους «προδότες» των ελίτ της Ρωσίας που, όπως είπε νωρίτερα φέτος στο δίκτυο Telegram «ζουν στο εξωτερικό, κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, μεγαλώνουν παιδιά στο εξωτερικό». Ωστόσο, μέχρι πέρυσι, αυτό ήταν το είδος του τρόπου ζωής που απολάμβαναν ορισμένοι από την οικογένειά του - κυρίως στο showjumping, το ακριβό άθλημα που προτιμούν τα παιδιά των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας και των Ευρωπαίων αριστοκρατών.

Στις 20 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους - τέσσερις ημέρες πριν από την εισβολή - μια ξανθιά Ρωσίδα έφηβη αγωνίστηκε σε μια ερασιτεχνική διοργάνωση άλματος επίδειξης στο θέρετρο Oliva της Μεσογείου, κοντά στη Βαλένθια στην Ισπανία. Το κορίτσι ήταν η Βερόνικα Πριγκόζινα, η μικρότερη από τις δύο κόρες του Πριγκόζιν. Ίππευσε ένα γκρι καθαρόαιμο ονόματι Dithara και τερμάτισε τέταρτη, με χρηματικό έπαθλο 50 ευρώ.

Τα αρχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας (FEI), το διοικητικό όργανο της ιππασίας, δείχνουν πώς από το 2014, η Βερόνικα και η Πωλίνα, η μεγαλύτερη κόρη του Πριγκόζιν, αγωνίστηκαν εκτός Ρωσίας σε εκατοντάδες αγώνες με πολλά άλογα ράτσας με ονόματα όπως Happy Feet, Brunetti και Zitana σε αγώνες σε Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία.ω Κανένα από τα άλογα που ίππευσαν οι κόρες της Πριγκόζιν σε αυτούς τους αγώνες δεν εγγράφηκε με το όνομα Πριγκόζιν.

H Βερόνικα Πριγκόζινα

Το 2015, ο Paul Hendriks, ένας Βέλγος κτηνίατρος αλόγων, προσεγγίστηκε από έναν αγγλόφωνο άνδρα που ήθελε να αγοράσει το άλογό του, το Καζαπιλόκο. Στη συνέχεια, ο άνδρας ήρθε να δει το άλογο συνοδευόμενος από την Πωλίνα η οποία το οδήγησε αρκετές φορές πριν το αγοράσει. «Ήταν μια ερασιτέχνης αναβάτης», θυμάται ο Hendriks. «Δεν τους άκουσα ξανά, αλλά το κορίτσι ήταν πολύ χαρούμενο».

Ο Πριγκόζιν και τα μέλη της οικογένειάς του δεν ήταν υπό κυρώσεις όταν αποκτήθηκε ο Καζαπιλόκο. Αλλά η Πωλίνα έχει ιππεύσει το άλογο 60 φορές σε διεθνείς αγώνες ιππασίας από την πρώτη της έξοδο στην πόλη Aρέτσο της Τοσκάνης το 2018 - η οποία ήταν μετά την επιβολή κυρώσεων στον πατέρα της.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της επιχείρησης μισθοφόρων, έχει χρησιμοποιήσει εξέχουσες νομικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσει να κρατήσει μακριά τις δυτικές κυβερνήσεις. Στο τέλος του 2019, με τις κυρώσεις που εκδόθηκαν κατά της προσωπικής περιουσίας του Πριγκόζιν συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού του τζετ, σχεδόν όλα τα άλογα που ίππευαν οι δύο κόρες του εγγράφηκαν ξαφνικά ξανά στη Ρωσική Ομοσπονδία Ιππασίας με τα ονόματα άλλων ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία ιδιοκτησίας αλόγων από το FEI.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Καζαπιλόκο. Η Πωλίνα συνέχισε να αγωνίζεται με το άλογο μετά από αυτό σε αγώνες στην Ισπανία και την Πορτογαλία, και κανένας άλλος αναβάτης δεν έχει αγωνιστεί μαζί του, από τότε που άρχισε να το ιππεύει.

Η άμεση οικογένεια του Πριγκόζιν δεν είναι παθητικοί δικαιούχοι του πλούτου του. Πέρυσι, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Πωλίνα, ο γιος του Πάβελ και η σύζυγός του Λιούμποφ «παίζουν διάφορους ρόλους στην επιχειρηματική επιχείρηση του Πριγκόζιν», η οποία επωφελείται από «την ευνοημένη του θέση στην ελίτ της Ρωσίας».

Ο Πάβελ, σύμφωνα με αναρτήσεις του πατέρα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει πολεμήσει με τη Βάγκνερ στη Συρία και του απονεμήθηκε ο «μαύρος σταυρός» του Βάγκνερ, το βραβείο για στρατιωτική θητεία. Τα ρωσικά εταιρικά αρχεία δείχνουν πώς τα παιδιά του Πριγκόζιν είχαν όλα μετοχές στις εταιρείες του πατέρα τους, με τα μερίδια να ανταλλάσσονται συχνά μεταξύ τους.

Το 2019, η Polina έγινε μέτοχος σε μια ρωσική εταιρεία με την επωνυμία Lakhta Plaza, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε υπό κυρώσεις τον Μάρτιο του 2022. Η Lakhta Plaza, η οποία βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο του Πάβελ σύμφωνα με εταιρικές καταθέσεις, έχει κοινό ελεγκτή και αριθμός τηλεφώνου με ρωσικές εταιρείες που έχουν στείλει βαρύ βιομηχανικό εξοπλισμό σε εταιρείες εξόρυξης και υλοτομίας στην Αφρική.

Η Λιούμποφ Πριγκόζινα

Η Λιούμποφ Βαλεντίνοβνα είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του συζύγου της. Η γνωριμία τους έγινε στα πανεπιστημιακά έδρανα. Το ειδύλλιο μάλιστα λέγεται ότι χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Ο Πριγκόζιν ο οποίος γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη το 1961, πέρασε αρκετά χρόνια στη φυλακή έχοντας καταδικαστεί για ληστεία και απάτη.

Σήμερα, η 53χρονη Λιούμποφ παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του συζύγου της. Ιδιοκτήτρια πολλών κέντρων ευεξίας και μιας αλυσίδας εργοστασίων σοκολάτας (το «Μουσείο Σοκολάτας») στην Αγία Πετρούπολη, λέγεται ότι περιλαμβάνεται διακριτικά στο οργανόγραμμα πολλών εκ των εταιρειών που διευθύνει το αφεντικό της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων «Wagner».

Σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες», φέρεται ότι είναι ιδιοκτήτρια της «Agat LLC», θυγατρικής της Concord Management and Consulting LLC, που ανήκει στον όμιλο Concord, τον οποίο ίδρυσε ο σύζυγός της . Ο Γεγβκένι είχε τα ηνία της εταιρείας μέχρι το 2019.

Οι προκλήσεις στην ΕΕ

Η ΕΕ ήλπιζε να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο επιβάλλοντας κυρώσεις πέρυσι στα μέλη της οικογένειας του Πριγκόζιν. Αλλά αυτές οι κυρώσεις έχουν αποδειχθεί λιγότερο ισχυρές από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Η Wagner δεν υπάρχει ως μια ενιαία ενσωματωμένη οντότητα, αλλά ως ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών που αλληλεπιδρούν με διάφορους βαθμούς εγγύτητας με τον όμιλό του Concord. Μία από τις πιο σημαντικές οντότητες ονομάζεται Concord Management and Consulting και μία άλλη είναι η Concord Catering.

Η απόκρυφη δομή έχει παρουσιάσει μια πρόκληση στις δυτικές κυβερνήσεις στην προσπάθεια να περιορίσουν τις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με την έφεση κατά των κυρώσεων της ΕΕ από τη μητέρα του Πριγκόζιν, η μόνη της συμμετοχή στην επιχείρηση του γιου της ήταν όταν κατείχε μετοχές στην Concord Management and Consulting από το 2008 έως το 2017 και, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε καμία επιρροή στην εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι δικηγόροι της είπαν ότι «δεν έχει συνδεθεί με κανέναν τρόπο με τις εταιρείες που συνδέονται με τον γιο της για περισσότερα από πέντε χρόνια και τονίζει ότι είχε μόνο μια περιορισμένη και προσωρινή ανάμειξη στη διαχείριση της Concord Management and Consulting εκείνη την εποχή».

Τα εταιρικά αρχεία και οι λογαριασμοί της γκαλερί τέχνης της Βιολέτα, ωστόσο, αποκαλύπτουν αρκετές επικαλύψεις μεταξύ αυτής και της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του γιου της. Το 2021, σύμφωνα με τα ρωσικά φορολογικά της αρχεία, η γκαλερί ελεγχόταν από μια μικροσκοπική εταιρεία συμβούλων της Αγίας Πετρούπολης που ονομάζεται Accent, η οποία ανέφερε ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από 200.000 δολάρια, και ένα προσωπικό πέντε ατόμων.

Η Accent είναι επίσης ο ελεγκτής σχεδόν όλων των εταιρειών του Πριγκόζιν συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων οντοτήτων που σχηματίζουν την Concord καθώς και πολλών οικογενειακών επιχειρήσεων ακινήτων του. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των πελατών της συνδέονται με τον Πριγκόζιν.

Άλλοι πελάτες της Accent περιλαμβάνουν την M Invest, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον Πριγκόζιν, η οποία τιμωρείται επειδή ήταν βάση της Wagner στο Σουδάν, και η M Finans, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις για τις επιχειρήσεις της Wagner στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμμετείχε σε «σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων, βιασμών, απαγωγών παιδιών και σωματικής κακοποίησης». Εmail που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι ο σύζυγος της Βιολέτα ήταν ανώτερο στέλεχος σε άλλη εταιρεία του ομίλου Concord.

Eργο τέχνης της μητέρας του Πριγκόζιν

Οι κυρώσεις κατά της οικογένειας του Πριγκόζιν είχαν κάποιο κόστος στην οικογένεια: οι κόρες του αφεντικού της Wagner δεν είναι πλέον σε θέση να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη Μεσόγειο. Τα άλογα με τα οποία αγωνίστηκαν δεν έχουν εμφανιστεί σε διεθνείς αγώνες άλματος επίδειξης από την εισβολή και τώρα υπόκεινται σε γενική απαγόρευση εγγραφής στη Ρωσία. Τον Μάρτιο του 2022, η FEI απαγόρευσε σε Ρώσους ή Λευκορώσους αναβάτες να εμφανίζονται στις διοργανώσεις της.

Με την οικογένειά του πλέον περιορισμένη σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πριγκόζιν επινοεί νέους τρόπους για να αποφύγει τις κυρώσεις. Η Βερόνικα, η μικρότερη κόρη που έκλεισε τα 18 τον περασμένο Μάρτιο, είναι το μόνο μέλος της άμεσης οικογένειάς του που δεν υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης — γεγονός που φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε η οικογένεια Πριγκόζιν. Τα ρωσικά εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι στα τέλη του περασμένου έτους η Veronika έγινε ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας που ελέγχει ένα ξενοδοχείο στην Αγία Πετρούπολη.

H Violetta, εν τω μεταξύ, συνέχισε να εκθέτει τις ελαιογραφίες της στη γκαλερί της. Τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς οι δυνάμεις του Βάγκνερ βομβάρδιζαν τον Μπαχμούτ, άνοιξε μια νέα εκπομπή σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των πολιτιστικών μνημείων. Ένα από τα έργα της συλλογής της είχε τον τίτλο «Παλμύρα το 2022», ένα τοπίο της αρχαίας συριακής πόλης που καταστράφηκε από τον Isis.