ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνελήφθη ο Σεργκέι Σουροβίκιν - Γνώριζε για την ανταρσία της Βάγκνερ

Ρωσία: Συνελήφθη ο Σεργκέι Σουροβίκιν - Γνώριζε για την ανταρσία της Βάγκνερ
Ο Σεργκέι Σουροβικιν
Twitter

Ρωσία: Ο Σουροβίκιν φέρεται να γνώριζε τις κινήσεις του Πριγκόζιν και τις προσπάθειές του να μπει στη Μόσχα με τη Βάγκνερ.

Συνελήφθη ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουρόβικιν, πολυ πιθανά εδώ και ημέρες, ο οποίος εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Moscow Times, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Σουροβίκιν φέρεται να γνώριζε τις κινήσεις του Πριγκόζιν και τις προσπάθειές του να μπει στη Μόσχα με τη Βάγκνερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που κρατείται, ενώ δεν υπάρχει κάποιος επίσημος σχολιασμός για την σύλληψή του.

Πάντως την πληροφορία για τη σύλληψη του Σουροβίκιν και τις κινήσεις του Πριγκόζιν έχουν και οι New York Times, ωστόσο δεν γνωρίζουμε εάν ο Σουροβικιν ήξερε μόνο τι ετοίμαζε ο Πριγκόζιν ή τον βοήθησε κιόλας και με ποιο τρόπο.

Φήμες για τη σύλληψη του Σουροβίνικιν είχαν δημοσιευθεί και από τον μπλόγκερ Βλαντιμίρ Ρομανόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατηγός συνελήφθη την Κυριακή 25 Ιουνίου, μία ημέρα με τον τερματισμό της σύντομης «εξέγερσης». Ο Ρομανόφ ανέφερε ότι ο Σουροβίκιν βρίσκεται στο κέντρο προφυλάκισης Λεφόροτοβο.

Τι ανέφεραν οι New York Times

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, υπήρχε ένας τουλάχιστον άνθρωπος στις ανώτερες τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που γνώριζε - τουλάχιστον εν μέρει- τα σχέδια του επικεφαλής της Βάγκνερ και αυτός είναι ο Σεργκέι Σουροβίκιν, πρώην ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατιωτικός ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στον ρωσικό στρατό. Ο Σουροβίκιν την περασμένη χρονιά βοήθησε τις άμυνες των ρωσικών δυνάμεων μετά την αντεπίθεση των Ουκρανών, ενώ παρολη την αντικατάστασή του ως ανώτατος διοικητής τον περασμένο Ιανουάριο, παραμένει βασική επιρροή στην διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Σουροβίκιν όταν ξεκίνησε η ανταρσία της Βάγκνερ, δημοσίευσε βίντεο, όπου προτρέπει τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να μην συμμετάσχουν στην εξέγερση.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους ΝΥΤ, προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο στρατηγός Σουροβίκιν, πέραν της γνώσης που είχε για τα σχέδια του Πριγκόζιν, παρείχε την οποιαδήποτε βοήθεια στον επικεφαλής των μισθοφόρων το περασμένο Σαββατοκύριακο με την ένοπλη ανταρσία που ξάφνιασε το Κρεμλίνο.

Οι ίδιοι πάντως λένε πως έχουν ενδείξεις πως κάποιοι Ρώσοι στρατηγοί υποστήριζαν τον Πριγκόζιν, ενώ όπως λένε ο επικεφαλής της Βάγκνερ δύσκολα θα ξεκινούσε εξέγερση έαν δεν είχε βοήθεια από άτομα σε θέσεις εξουσίας.

Εάν ο στρατηγός Σουροβίκιν ενεπλάκη στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, θα είναι το πιο πρόσφατο σημάδι της εσωτερικής διαμάχης που επικρατεί στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ενδέχεται να σηματοδοτεί ένα βαθύτερο ρήγμα μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν και των δύο ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων του Πούτιν: του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Τώρα είναι στην δικαιοδοσία του Βλαντίμιρ Πούτιν να αποφασίσει κατά πόσο ο Σουροβίκιν απλώς ήξερε ή βοήθησε τον Πριγκόζιν και ποια θα είναι η αντίδρασή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την Τρίτη η FSB δήλωσε ότι αποσύρει τις ποινικές κατηγορίες για «ένοπλη ανταρσία» εις βάρος του Πριγκόζιν και στελεχών της Wagner, ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές, εάν ο Ρώσος πρόεδρος βρει αποδείξεις ότι ο Σουροβίκιν βοήθησε τον Πριγκόζιν, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον απομακρύνει από τη διοίκηση.