ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΜΜ - 45.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΟΣΜΟΣ

H Γαλλία φλέγεται, τα τεθωρακισμένα στους δρόμους - Ακόμα ένας νεαρός έχασε τη ζωή του στα επεισόδια

H Γαλλία φλέγεται, τα τεθωρακισμένα στους δρόμους - Ακόμα ένας νεαρός έχασε τη ζωή του στα επεισόδια
Associated Press

Συνεχίζεται για 4η συνεχόμενη ημέρα η έκρυθμη κατάσταση στη Γαλλία, με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού. Σκληρά μέτρα παίρνει ο Μακρόν για την καταστολή των ταραχοποιών.

«Καζάνι» που βράζει είναι η Γαλλία, καθώς η έκρυθμη κατάσταση μαίνεται στη χώρα μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Οι ταραχές συνεχίζονται και μάλιστα σε ακραία επίπεδα. Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σήμερα το βράδυ, Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 καθώς η χώρα προετοιμάζεται για περισσότερα βίαια επεισόδια στους δρόμους μετά τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού αστυνομικού την Τρίτη.

Η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, σήμερα το βράδυ, μετά μια διαδήλωση που ξεκίνησε εν μέσω των ταραχών σε εθνικό επίπεδο έπειτα από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικά πυρά. "Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ", ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Στις φλόγες τυλίχθηκε νωρίτερα το εμπορικό κέντρο Croix-Blanche, νότια του Παρισιού, ενώ ένας 19χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα.

Οι εκδοχές της αστυνομίας και της εισαγγελίας διίστανται ωστόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος: η πτώση του νεαρού σημειώθηκε "στο πλαίσιο μιας λεηλασίας" σε ένα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Ο εισαγγελέας της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, βεβαιώνει από την πλευρά του ότι αυτό το κατάστημα δεν "δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων".

Το θύμα ανέβηκε μαζί με έναν άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ.Έπεσε από τη στέγη και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το πρωί.Ο νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεγιέ.

"Ο δεύτερος νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, εξηγεί ότι οι δύο τους ανέβηκαν στη στέγη γύρω στις 5 το πρωί για να προσπαθήσουν να μπουν στο κατάστημα ώστε να πάρουν πίσω ένα αντικείμενο, που δεν διευκρινίζεται, το οποίο φέρεται να είχαν αφήσει μέσα", πρόσθεσε.

Το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στον νομό Σεν-ε-Μαρν τα ξημερώματα της Παρασκευής τυλίχθηκε στις φλόγες, με τη φωτιά να επεκτείνεται σε όλο το κτήριο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Προβλήματα υπήρξαν και από τον καπνό, με αποτέλεσμα ο δήμος να πάρει την απόφαση να κλείσει τα σχολεία Καμί και Αμπέιγ. Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το RTL, ένας 19χρονος που βρισκόταν στην οροφή ενός Lidl στο Petit-Quevilly (Seine-Maritime) έπεσε από ύψος 5 μέτρων, καθώς το κατάστημα έγινε στόχος ταραχοποιών. Διακομίστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρουέν όπου διαπιστώθηκε ότι ο άτυχος νέος είναι εγκεφαλικά νεκρός.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η κατάσταση της υγείας του νεαρού δεν άφηνε καμία ελπίδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον εισαγγελέα της Ρουέν: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας γύρω στα είκοσι πέθανε σήμερα το απόγευμα μετά από πτώση από μια οροφή στην οποία είχε ανέβει με έναν άλλο νεαρό», δήλωσε στο RTL. «Πρόκειται για οροφή εμπορικού καταστήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένα πρώην κατάστημα Lidl».

Η ένταση όμως φαίνεται πως δεν σταματά στην ηπειρωτική Γαλλία, αλλά μαίνεται και εκτός αυτής. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το BFM TV, ένας άνδρας σκοτώθηκε στην Καγέν της Γαλλικής Γουιάνας από «αδέσποτη σφαίρα που προοριζόταν για την αστυνομία», όπως δήλωσε ο νομάρχης της Γαλλικής Γουιάνας, Τιερί Κουεφελέκ.

«Ενώ η κατάσταση είχε σταματήσει και η αστυνομία αποχωρούσε, μια σφαίρα που προοριζόταν για την αστυνομία χτύπησε στο στήθος έναν κάτοικο της περιοχής (…) ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του», δήλωσε ο νομάρχης σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μακρόν «κατεβάζει» τεθωρακισμένα στους δρόμους

Την ώρα που η Γαλλία «φλέγεται», ο Μακρόν κατεβάζει τα τεθωρακισμένα για να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί για 4η συνεχόμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (...) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Σταματούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες και τους περιφερειάρχες να σταματήσουν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα από τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία των δρομολογίων, καθώς υπάρχουν φόβοι για καταστροφές. Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Ο Μακρόν ζητάει τη βοήθεια από το Snapchat

Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε περιεχόμενο που προωθεί τη βία ή το μίσος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters, απαντώντας έτσι στην έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν να σταματήσει η βία εν μέσω των ταραχών στη Γαλλία.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούσαν τους ταραξίες να οργανώνονται αλλά συνέβαλαν επίσης στη «μίμηση» της συμπεριφοράς ορισμένων νέων, οι οποίοι επανέλαβαν αυτά που είδαν στο Διαδίκτυο, χάνοντας και την επαφή με την πραγματικότητα.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε ο Μακρόν, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα».

Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους γονείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (...) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

Αύριο η κηδεία του 17χρονου

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Σχετικές ειδήσεις