ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Βυθισμένη στο χάος η χώρα για έβδομη μέρα - «Η δημοκρατία δέχεται επίθεση»

Γαλλία: Βυθισμένη στο χάος η χώρα για έβδομη μέρα - «Η δημοκρατία δέχεται επίθεση»
AP

Γαλλία: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μαχαιρώσει τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζέραλντ Νταρμανέν

Συνεχίζονται οι οργισμένες αντιδράσεις για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, από αστυνομικό, στη Γαλλία. Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε υπόγειο πάρκινγκ.

Την ώρα που ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για έβδομη συνεχόμενη νύχτα Ένωση Δημάρχων της Γαλλίας κάλεσε σε αντι-συγκεντρώσεις το μεσημέρι της Δευτέρας μπροστά από τα δημαρχεία σε όλη τη χώρα ενάντια στη βία. Όπως σημειώνει η Le Monde, σε ένα σπάνιο κάλεσμά της η Ένωση ζητά την «κινητοποίηση των πολιτών για την επιστροφή στη δημοκρατική τάξη».

«Η δημοκρατία δέχεται επίθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βενσάν Ζανμπρέν, ο δήμαρχος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στο προάστιο του Παρισιού Λ’ Άι-λε- Ροζ, το σπίτι του οποίου δέχθηκε επίθεση.

«Είδαμε το αληθινό πρόσωπο των ταραχοποιών, ήταν το πρόσωπο των δολοφόνων», ανέφερε.

Από τη μεριά του ο αρχηγός της τοπικής Αστυνομίας, όπως αναφέρει το Sky News, δήλωσε ότι οι «ταραξίες ήταν εκεί για να μας σκοτώσουν». Θυμίζουμε ότι από τις πρώτες ώρες η γαλλική Αστυνομία αναφέρθηκε στην εξεγερμένη νεολαία σαν «παράσιτα».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μαχαιρώσει τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζέραλντ Νταρμανέν. «Δεν μπερδεύω τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στις εργατικές γειτονιές με τους παραβάτες», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχουν κοινωνικές δικαιολογίες», υποστήριξε ο υπουργός.

Η γιαγιά του 17χρονου Ναέλ που έχασε τη ζωή του στο περιστατικό που έχει βάλει φωτιά στη Γαλλία ζητά να σταματήσουν τα έκτροπα. Στους δρόμους βγήκαν μητέρες για να ζητήσουν να σταματήσουν τα επεισόδια.

Η συνάντηση με τους Δημάρχους

Ο Μακρόν θα συναντηθεί την Τρίτη με περίπου 220 Γάλλους δημάρχους για να συζητήσουν μετά και την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος του Λαϊ – λε Ροζ.

Όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα του στο Παρίσι και τα περίχωρα, βλέπεις κατεστραμμένα καταστήματα, καμένα αυτοκίνητα και στάχτες.

Έρανος για τον αστυνομικό

Την ίδια στιγμή, έρανο για να στηριχθεί η οικογένεια του αστυνομικού κάνουν πολίτες της Γαλλίας. Την πρωτοβουλία είχε ο Ζαν Μεσιά, ένας πολιτικός που υπήρξε στο πλευρό του ακροδεξιού υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία Ερίκ Ζεμούρ.

Ο διαδικτυακός έρανος έχει ήδη συγκεντρώσει 730.000 ευρώ. Η εικόνα της Γαλλίας έχει στιγματιστεί σοβαρά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με τους ευρωπαίους ηγέτης να εκφράζουν την ανησυχία τους για την επικίνδυνη τροπή που έχει λάβει η κοινωνική αναταραχή.