ΚΟΣΜΟΣ

Η υγεία του Σαακασβίλι έφερε διπλωματική ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Γεωργίας

Η υγεία του Σαακασβίλι έφερε διπλωματική ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Γεωργίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε προθεσμία 48 ωρών στον γεωργιανό πρεσβευτή για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να έχει διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση σχετικά με την τύχη του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η απόφαση ακολούθησε τη δημοσιοποίηση εικόνων από τη σημερινή εμφάνιση του 55χρονου Σαακασβίλι που ενέτειναν την ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του. Εξασθενημένος και πολύ αδυνατισμένος, σήκωσε το μπλουζάκι που φορούσε για να δείξει τα πλευρά και την κοιλιά του.

Πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι συνελήφθη το 2021 λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από εξορία σχεδόν οκτώ ετών. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας την εποχή που ήταν πρόεδρος – ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος και ότι η κατηγορία ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

«Ζήτησα σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον πρεσβευτή της Γεωργίας, να του εκφράσει τη διαμαρτυρία μας και να του ζητήσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία εντός 48 ωρών προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις στην πρωτεύουσά του», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι σκοτώνει με αργό τρόπο τον Σαακασβίλι, ο οποίος έχει ισχυριστεί πως είναι θύμα δηλητηρίασης. Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας έχει επίσης την ουκρανική υπηκοότητα. «Ο κόσμος είδε σήμερα για ακόμη μια φορά πώς το Κρεμλίνο – μέσω της σημερινής κυβέρνησης στη Γεωργία – σκοτώνει τον ουκρανό πολίτη Μιχαήλ Σαακασβίλι», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Αφότου εγκατέλειψε τη Γεωργία, ο Σαακασβίλι συνεργάστηκε με διάφορες ουκρανικές κυβερνήσεις και υπήρξε σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Για ένα διάστημα ήταν επίσης κυβερνήτης της Οδησσού. Οι υποστηρικτές του λένε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια στάση φιλική προς το Κρεμλίνο και αρνείται να στηρίξει επαρκώς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Καλώ εκ νέου τις αρχές της Γεωργίας να μεταφέρουν τον ουκρανό πολίτη Μιχαήλ Σαακασβίλι στην Ουκρανία, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία και φροντίδα», δήλωσε ο Ζελένσκι και ζήτησε από τη Δύση να μην αγνοήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Καλώ επίσης τους εταίρους μας να ασχοληθούν με αυτήν την περίπτωση και να μην την αγνοήσουν, για να σωθεί αυτός ο άνθρωπος. Καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να εκτελεί ανθρώπους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.