ΚΟΣΜΟΣ

Φονικές πλημμύρες στη Νέα Υόρκη: Αγνοούμενοι, εκτεταμένα μπλακ-άουτ και σπίτια «καρυδότσουφλα»

Φονικές πλημμήρες στη Νέα Υόρκη
Φονικές πλημμήρες στη Νέα Υόρκη

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, καθώς σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν χάος στους δρόμους στα βόρεια της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί και να προκληθεί χάος 

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του μετά από βροχόπτωση που έπληξε μέρη της κοιλάδας Χάντσον την Κυριακή, προκαλώντας χάος στους δρόμους σε όλη την περιοχή της Νέας Υόρκης που οδήγησε σε πολυάριθμες διασώσεις εγκλωβισμένων οδηγών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κομητεία Όραντζ και την Κομητεία του Οντάριο την Κυριακή το βράδυ, δηλώνοντας ότι οι κομητείες «βίωσαν απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες τις τελευταίες ώρες» — συνολικά περίπου οκτώ ίντσες βροχής μέχρι τις 10 μ.μ.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε από την καταιγίδα στην κομητεία Όραντζ, δήλωσε ο Στιβ Νόιχαους, στέλεχος της κομητείας, σύμφωνα με τους New York Times. Το θύμα πιστεύεται ότι ήταν μια γυναίκα γύρω στα 30, δήλωσε στην εφημερίδα ο γερουσιαστής Τζέιμς Σκούφης, ο οποίος εκπροσωπεί την Όραντζ Κάουντι, αν και οι συνθήκες του θανάτου της δεν είναι σαφείς.

Αρκετοί Νεοϋορκέζοι αγνοούνταν μέχρι αργά το βράδυ κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Η Χότσουλ είπε ότι υπήρχαν περισσότεροι «αγνοούμενοι» στην Κομητεία Όραντζ, χωρίς να προσδιορίσει αριθμό, ανέφεραν οι Times. «Η ποσότητα του νερού είναι τεράστια», είπε.

Σε μια περίπτωση, ένα σπίτι παρασύρθηκε από το ρέμα, πρόσθεσε ο κυβερνήτης. Η αστυνομία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και άλλα συνεργεία διάσωσης μετέφεραν πολλούς οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί σε ασφαλές μέρος τις τελευταίες ώρες, είπε ένας εκπρόσωπος. Τώρα, οι αρχές σαρώνουν την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι άλλοι οδηγοί δεν έχουν κολλήσει στα αυτοκίνητα, είπε η αστυνομία.

«Ψάχνουμε για ανθρώπους που μπορεί να είναι ακόμα εκεί έξω», είπε ο στρατιώτης Στίβεν Νέβελ στην The Post. Είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής. Η πολιτειακή αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς να αποφύγουν τμήματα του διακρατικού πάρκου Palisades στις κομητείες Orange και Rockland λόγω των ισχυρών πλημμυρών.

«Δεν θα μπορούσατε καν να μπείτε εκεί αν το προσπαθούσατε», είπε ο Nέβελ. «Αλλά ακόμα κι αν το κάνατε, δεν θα ήταν ωφέλιμο». Η καταιγίδα έχει καταστρέψει ιδιαίτερα την περιοχή γύρω από το Highland Falls και το West Point, όπου βρίσκεται η Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Neuhaus, το στέλεχος της κομητείας, είπε στην Times-Union ότι η περιοχή γύρω από τους καταρράκτες Highland που είναι πιο κοντά στον ποταμό Hudson ήταν «μια απόλυτη εμπόλεμη ζώνη».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ζημιές «τεράστιες» και είπε ότι οι εργασίες επισκευής μπορεί να διαρκέσουν μήνες, καθώς πολλά σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στο Highland Falls είναι πιθανό να καταδικαστούν.Άλλα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν σαρωτικές πλημμύρες στο West Point με αυτοκίνητα να βυθίζονται στο νερό.

Η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα σε χιλιάδες Νεοϋορκέζους σε όλη την περιοχή. Από το απόγευμα της Κυριακής, σημειώθηκαν περισσότερες από 12.000 διακοπές ρεύματος στις κομητείες Orange, Putnam, Dutchess, Albany και Ulster. Η Metro-North Railroad ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι η γραμμή Χάντσον έκλεισε βόρεια του Croton-Harmon λόγω της καταιγίδας.

Τα συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύχτα για να ελέγξουν τις ζημιές και να καθαρίσουν τα ίχνη από συντρίμμια, λάσπη και νερό. Ο Κέβιν Μπερν, στέλεχος της κομητείας Πούτναμ, είπε στη New York Post το βράδυ της Κυριακής ότι η καταιγιστική βροχή προκάλεσε το άνοιγμα μιας καταβόθρας κάτω από τα θεμέλια ενός σπιτιού στο Καρμελ που ανάγκασε τους κατοίκους να το εκκενώσουν.

Ένας τοίχος αντιστήριξης στο υπόγειο του ιδιοκτήτη κατέρρευσε, σύμφωνα με αξιωματούχους της κομητείας. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν διαπίστωσαν ότι μια μεγάλη τρύπα είχε ανοίξει στο πλάι του σπιτιού και στο μπροστινό γκαζόν,.

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες εκδόθηκαν για μεγάλο μέρος της κοιλάδας Hudson, καθώς και για τμήματα του «Μεγάλου Μήλου» το βράδυ της Κυριακής (9/7), ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σχεδόν 53 εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ανατολικής ακτής κινδύνευαν από πλημμύρες μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το Fox Weather. Εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη και μέχρι το Βερμόντ αντιμετώπισαν τον πιο σοβαρό κίνδυνο, είπε ο Fox Weather.