ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο «αρχικατάσκοπος» του Κρεμλίνου συζήτησε με τον αρχηγό της CIA μετά την εξέγερση της Wagner

O Σεργκέι Ναρίσκιν
O Σεργκέι Ναρίσκιν
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παραδέχθηκε οτι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο τέλος Ιουνίου με θέμα «τι θα γίνει με την Ουκρανία»

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν είπε οτι ο ίδιος και ο Μπιλ Μπερνς συζήτησαν την ανταρσία της Wagner και «τι να κάνουν με την Ουκρανία» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον περασμένο μήνα. Ο επικεφαλής των εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας είπε ότι μαζί με τον ομόλογό του της CIA συζήτησαν τη βραχύβια ανταρσία από τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν και «τι να κάνουν με την Ουκρανία» σε ένα τηλεφώνημα στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε στο πρακτορείο TASS της Ρωσίας ότι ο Μπιλ Μπερνς είχε θίξει «τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου», όταν μαχητές της μισθοφορικής ομάδας Wagner πήραν τον έλεγχο μιας πόλης της νότιας Ρωσίας και άρχισαν να προελαύνουν προς τη Μόσχα. Ωστόσο, είπε ότι για το μεγαλύτερο μέρος της κλήσης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, «εξετάσαμε και συζητήσαμε τι να κάνουμε με την Ουκρανία».

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλιά του. Οι New York Times και η Wall Street Journal ανέφεραν στις 30 Ιουνίου ότι ο Μπερνς κάλεσε τον Ναρίσκιν για να διαβεβαιώσει το Κρεμλίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανένα ρόλο στην εξέγερση του Wagner.

Η Ουκρανία, η οποία δέχθηκε εισβολή από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, λέει ότι άλλες χώρες δεν πρέπει να διαπραγματεύονται το μέλλον της για λογαριασμό της και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει αυτήν την αρχή, η οποία περιγράφεται ως «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Μπερνς και Ναρίσκιν διατηρούν γραμμή επικοινωνίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε μια εποχή που οι άλλες άμεσες επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον είναι στο ελάχιστο, με τις διμερείς σχέσεις στο χαμηλότερο σημείο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι δύο αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Άγκυρα, μετά την οποία αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέμειναν ότι ο Μπερνς «δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις κανενός είδους» και «δεν συζητά για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία» μετά από διαρροή από το Κρεμλίνο στον απόηχο της ανακατάληψης της Χερσώνας από την Ουκρανία.

Ο Ναρίσκιν είπε στο TASS ότι οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο θα καταστούν δυνατές κάποια στιγμή. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε αν αυτό ήταν μέρος της συνομιλίας του με τον Μπερνς. «Είναι φυσικό ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές αργά ή γρήγορα, γιατί οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης σύγκρουσης, τελειώνει με διαπραγματεύσεις, αλλά οι συνθήκες για αυτές πρέπει ακόμα να ωριμάσουν», ανέφερε το TASS.