ΚΟΣΜΟΣ

Οι μισθοφόροι της Wagner βρήκαν νέο πεδίο δράσης, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Οι μισθοφόροι της Wagner βρήκαν νέο πεδίο δράσης, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Για το καθεστώς της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας και τη συνέχιση των επιχειρήσεών της επικρατεί αβεβαιότητα μετά τη ματαιωθείσα ανταρσία της στη Ρωσία.

Αρκετές εκατοντάδες «πεπειραμένα» μέλη της Βάγκνερ έφθασαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να «εγγυηθούν την ασφάλεια», ενόψει δημοψηφίσματος που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη χώρα την 30ή Ιουλίου, έκανε γνωστό την Κυριακή ομάδα που συνδέεται με τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.

«Ακόμη ένα αεροσκάφος έφθασε στην Μπανγκί με εκπαιδευτές που θα εργαστούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η προβλεπόμενη αλλαγή φρουράς συνεχίζεται. Αρκετές εκατοντάδες πεπειραμένοι επαγγελματίες της εταιρείας Βάγκνερ εντάσσονται στην ομάδα που εργάζεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», ανέφερε μέσω Telegram η Ένωση Αξιωματικών για τη Διεθνή Ασφάλεια (Communauté des officiers pour la sécurité internationale, COSI).

«Οι ρώσοι εκπαιδευτές θα συνεχίσουν να βοηθούν τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να εγγυώνται την ασφάλεια ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προβλέπεται να διεξαχθεί την 30ή Ιουλίου», προστίθεται στο κείμενο.

Μαζί με την ανακοίνωση αυτή, η COSI μεταφόρτωσε φωτογραφία που εικονίζει περίπου τριάντα άνδρες, με καλυμμένα πρόσωπα και στολές αγγαρείας, παραταγμένους σε αυτόν που μοιάζει να είναι διάδρομος αποπροσγειώσεων σε αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, η COSI δεν αποτελεί παρά εταιρεία-βιτρίνα της Βάγκνερ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Τη διευθύνει ο Αλεξάντρ Ιβανόφ, ρώσος πολίτης, στον οποίο επιβάλλονται αμερικανικές κυρώσεις από τον Ιανουάριο.

Στην ανακοίνωσή της χθες Κυριακή, η COSI διαβεβαίωσε πως οι ρώσοι μισθοφόροι εκπαιδεύουν εδώ και «πάνω από πέντε χρόνια» τις δυνάμεις ασφαλείας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, κάτι που επέτρεψε να «ενισχυθεί γενικά το επίπεδο ασφαλείας» στη χώρα.

Στις αρχές Ιουλίου, ξένες πηγές ανέφεραν πως απροσδιόριστος αριθμός μισθοφόρων της Βάγκνερ αποχωρούσε από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κάτι που διέψευσαν οι αρχές.

Για το καθεστώς της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας και τη συνέχιση των επιχειρήσεών της επικρατεί αβεβαιότητα μετά τη ματαιωθείσα ανταρσία της στη Ρωσία (23η-24η Ιουνίου).

Πάντως οι επεμβάσεις της στο εξωτερικό, στη Συρία και σε αφρικανικές χώρες (Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μαλί) δεν έχουν τεθεί ως τώρα υπό αμφισβήτηση, δημόσια τουλάχιστον. Μετά το τέλος της ανταρσίας, το Μπανγκί διαβεβαίωσε ότι οι δραστηριότητες της Βάγκνερ θα «συνεχιστούν».