ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Τα πρώτα λόγια του ναυαγού που σώθηκε μετά απο 2 μήνες - «Νόμιζα ότι δεν θα τα κατάφερω»

O ναυαγός Τιμ Σάντοκ
O ναυαγός Τιμ Σάντοκ
ΑΡ

Ο Αυστραλός ναυαγός που πέρασε πάνω από δύο μήνες στη θάλασσα παρέα με το σκύλο του και βγήκε ζωντανός, μίλησε για πρώτη φορά αφότου πάτησε το πόδι του στη στεριά 

Ο Αυστραλός Tιμ Σάντοκ, ο οποίος διασώθηκε από μία μεξικανική βάρκα το Σαββατοκύριακο μαζί με τον σκύλο του τη Μπέλα είπε ότι είναι πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από μια εβδομάδα. «Αισθάνομαι πολύ καλύτερα», είπε στους δημοσιογράφους καθώς κατέβηκε από το σκάφος σε ένα λιμάνι στη Manzanilla, μια πόλη περίπου 210 μίλια δυτικά της Πόλης του Μεξικού.

Το ταξίδι του ξεκίνησε τον Απρίλιο όταν ο κάτοικος του Σίδνεϊ ξεκίνησε από τη Λα Παζ του Μεξικού και προσπάθησε να διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό με προορισμό τη Γαλλική Πολυνησία. Ωστόσο, το καταμαράν του υπέστη ζημιά από μια καταιγίδα περίπου ένα μήνα μετά το ταξίδι.

Το πολύτιμο ηλεκτρονικό σύστημα του σκάφους έπεσε «θύμα» της καταιγίδας, μετατρέποντας το λευκό σκάφος σε μια ακριβή σχεδία. Ο Σάντοκ σώθηκε όταν ένα ελικόπτερο εντόπισε το σκάφος του σε απόσταση 1.200 μιλίων από την ακτή

«Στον καπετάνιο και αυτή την αλιευτική παρέα που μου έσωσαν τη ζωή,τι να πω; Είμαι τόσο ευγνώμων, είμαι ζωντανός. Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα κατάφερνα», είπε Ο Σάντοκ είπε ότι υπέφερε από κούραση και περνούσε την ώρα του κολυμπώντας στο νερό και επισκευάζοντας πράγματα στο σκάφος.

«Αισθάνομαι πολύ καλά, ταλαιπωρήθηκα, ξέρεις ότι η υγεία μου ήταν πολύ άσχημη για λίγο, πεινούσα πολύ και δεν πίστευα ότι θα τα κατάφερνα να ξεπεράσω την καταιγίδα, αλλά τώρα τα πάω πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ο Σάντοκ κατάφερε να επιβιώσει χάρη στις προμήθειες που είχε ήδη ετοιμάσει για το ταξίδι αλλά και με τα ψάρια που έπιασε. «Ψάρευα πολύ. Πήρα πολλά πράγματα μαζί μου, πολύ καλές προμήθειες, εννοώ ότι έχασα τα σκεύη μου στην πορεία, οπότε υπήρχε πολύ σούσι τόνου, αλλά ήταν αρκετό. Είμαι ακόμα πολύ αδύνατος, όταν έφτασα εδώ στο ψαροκάικο έτρωγα τόσο πολύ φαγητό».

Την περιπέτειά του έκανε πιο εύκολη η σκυλίτσα Μπέλα , την οποία υιοθέτησε μετά τη γνωριμία τους στο Μεξικό πριν από το ταξίδι. «Είναι καταπληκτική, αυτός ο σκύλος είναι το κάτι άλλο, είμαι λίγο προκατειλημμένος, αλλά ναι», είπε ο Σάντοκ. «Η Μπέλα φαινόταν να με βρήκε στη μέση του Μεξικού, είναι Μεξικανή, είναι το πνεύμα της μέσης της χώρας και δεν με άφηνε να φύγω.

«Προσπάθησα να της βρω σπίτι ίσως τρεις φορές και συνέχισε να με ακολουθεί έξω στο νερό. Είναι ένα όμορφο ζώο και είμαι ευγνώμων που είναι ζωντανή. «Είναι πολύ πιο γενναία από εμένα, αυτό είναι σίγουρο».

Η Grupomar, ιδιοκτήτρια του σκάφους που έσωσε το Σάντοκ είπε ότι το σκάφος Maria Delia πιθανότατα όδευε προς τη σύνταξη, αλλά ότι του δόθηκε ένα «θαυμάσιο τέλος, σώζοντας ανθρώπινες ζωές».

Παρόλο που του αρέσει ακόμα να μένει μόνος στον ωκεανό, ο Σάντοκ δε σκέφτεται να ταξιδέψει σύντομα και ανυπομονεί να επιστρέψει στην Αυστραλία τις επόμενες εβδομάδες. «Θα είμαι πάντα μέσα στο νερό, δεν ξέρω πόσο μακριά στον ωκεανό θα είμαι πάλι, απλά αγαπώ τη φύση». Όσο για τη Μπέλα, ο Σάντοκ άφησε τον σκύλο πίσω με τον Genaro Rosales, ένα μέλος του πληρώματος "Maria Delia", ο οποίος παρέλαβε τον σκύλο υπό την προϋπόθεση ότι ο σκύλος έλαβε καλή φροντίδα, σύμφωνα με το AP.

Όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φωτογραφίες της διάσωσής του, ο Σάντοκ συγκρίθηκε με τον χαρακτήρα του Toμ Χανκς, Τσακ Νόλαντ στην ταινία «Ο ναυαγός», καθώς ήταν αδυνατισμένος, βρώμικος και με απεριποίητη γενειάδα. Αν και η εμφάνισή του δεν είναι αυτή που ήταν πριν από το ταξίδι του, η υγεία του είναι σταθερή με «φυσιολογικες λειτουργίες», είπε στο 9News ο γιατρός που τον εξέτασε στο σκάφος.