ΚΟΣΜΟΣ

CIA: O Πούτιν ψάχνει τρόπους να εκδικηθεί τον Πριγκόζιν - «Είναι ο μετρ της ανταπόδοσης»

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να θέλει να εκδικηθεί το αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν - αρχηγό της CIA

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ενώ επεξεργάζεται πώς θα αντιμετωπίσει τον Γιεβγκένι Πριγκοζίν, λέει ο διευθυντής της CIA. Ο Πριγκόζιν είναι ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner που ηγήθηκε μιας ανταρσίας στη Ρωσία πριν από έναν μήνα.

Η σύντομη στάση που έκανε το γύρο του κόσμου αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες στο σύστημα εξουσίας που έχει χτίσει ο Πούτιν, δήλωσε ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Ο ηγέτης της Ρωσίας μπορεί να επιδιώξει αντίποινα η κατά του Πριγκόζιν, είπε στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένας πολύ περίπλοκος χορός», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της CIA. Ο Πριγκόζιν έχει μετακινηθεί, αλλά βρισκόταν πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, καθώς και στη Ρωσία, όπως είπε όταν ρωτήθηκε για ένα πρόσφατο βίντεο που δείχνει προφανώς το αφεντικό της Wagner στη Λευκορωσία.

Ο Πούτιν πιθανότατα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς επεξεργάζεται τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει τον ηγέτη της ομάδας Wagner, πρόσθεσε ο Μπερνς. Αυτή η ομάδα μισθοφόρων εξακολουθεί να έχει αξία για την ηγεσία της Ρωσίας σε μέρη όπως η Αφρική, η Λιβύη και η Συρία και έτσι θεωρειται πιθανό ο Πούτιν να προσπαθήσει να διαχωρίσει την ομάδα από τον ηγέτη της.

«Ο Πούτιν είναι κάποιος που γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο», είπε ο Μπερνς. «Σύμφωνα με την εμπειρία μου, ο Πούτιν είναι ο απόλυτος μετρ της ανταπόδοσης, οπότε θα εκπλαγώ αν ο Πριγκόζιν αποφύγει περαιτέρω τιμωρία».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι υπήρχε κίνδυνος δηλητηρίασης του αφεντικού της Wagner. «Αν ήμουν στη θέση του, θα πρόσεχα τι έτρωγα. Θα έβλεπα το μενού μου», είπε ο πρόεδρος.

Ο διευθυντής της CIA επανέλαβε αυτή τη γραμμή λέγοντας: «Αν ήμουν ο Πριγκόζιν, δεν θα απέλυα τον γευσιγνώστη μου». Η υπηρεσία πληροφοριών είχε πράγματι εκ των προτέρων γνώση της ανταρσίας, είπε ο Μπερνς, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές.

Ένας ανώτερος στρατηγός του ρωσικού στρατού, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος αναφέρθηκε ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την ανταρσία του Βάγκνερ, επίσης δεν έχει «ελευθερία κίνησης», πρόσθεσε ο αρχηγός της CIA.

Ο Oυίλιαμ Μπερνς επιβεβαίωσε ότι η CIA είχε προηγμένες γνώσεις για την ανταρσία, την πιο άμεση επίθεση που έχει δει ο Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αμφισβήτησης του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Πριγκόζιν να λέει ότι είχε βασιστεί σε ψέματα, είπε ο Μπερνς.

Πρόσθεσε ότι το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι ο ηγέτης της Ρωσίας αισθάνθηκε υποχρεωμένος να κάνει μια συμφωνία με έναν άνθρωπο που ήταν ο τροφοδότης του, είπε ο επικεφαλής της CIA. Ο Πριγκόζιν αναφέρεται συχνά ως «σεφ του Πούτιν», καθώς πρωτοεμφανίστηκε αφού παρείχε υπηρεσίες τροφοδοσίας στον Πούτιν και τον στρατό πριν ιδρύσει τον όμιλο Βάγκνερ.

Ο Πούτιν έχει προβάλει μια εικόνα του εαυτού του ως του ανθρώπου που διασφαλίζει την τάξη στη Ρωσία, και έτσι οι 36 ώρες της ανταρσίας θα έχουν αφήσει πολλούς στη χώρα με το ερώτημα «αν ο αυτοκράτορας είναι γυμνός ή τουλάχιστον γιατί του παίρνει τόσο πολύ για να ντυθεί», είπε ο Μπερνς.

Αυτό θα είχε αναζωπυρώσει βαθύτερα ερωτήματα στη ρωσική ελίτ σχετικά με την κρίση του Πούτιν, τα οποία υπάρχουν από την απόφασή του να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Εάν η Ουκρανία σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στο πεδίο της μάχης, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους Ρώσους να δώσουν προσοχή στην κριτική του Πριγκόζιν για τον πόλεμο, είπε.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία μπορεί να σκέφτεται μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας επιτιθέμενη στη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια κατηγορώντας τους Ουκρανούς.