ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Κανένα εμπόδιο για να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2024

Ντόναλντ Τραμπ: Κανένα εμπόδιο για να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2024
AP Photo

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC το Σύνταγμα και οι νόμοι των ΗΠΑ, επιτρέπουν στον Ντόναλντ Τραμπ να είναι ξανά υποψήφιος, παρά τις δικαστικές περιπέτειες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2024, με το BBC σε ανάλυσή του να απαντά στο γιατί δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα σε αυτό.

«Τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ δεν απαιτεί από τους υποψηφίους για την προεδρία να δηλώσουν ότι γνωρίζουν ότι έχασαν σε προηγούμενες εκλογές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ισχυρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εκλογές του 2020 ήταν διεφθαρμένες και κλεμμένες, συνεπώς, δεν είναι ικανοί να του στερήσουν την υποψηφιότητα. Άλλωστε, οι ισχυρισμοί αυτοί υιοθετήθηκαν από μία σειρά υποψηφίων για τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό αξίωμα τα έχουν υιοθετήσει επίσης, με διάφορους βαθμούς επιτυχίας.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου έτους, αρκετοί υποστηριζόμενοι από τον Τραμπ και υποψήφιοι ευθυγραμμισμένοι με τον Τραμπ απορρίφθηκαν από τους ψηφοφόρους - σε ένδειξη ότι το επιχείρημα δεν είναι δημοφιλές, ιδιαίτερα στους ανεξάρτητους και τους μετριοπαθείς.

Αλλά ο Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει τα ίδια επιχειρήματα που έχουν επανειλημμένα απορριφθεί, μεταξύ άλλων στο δικαστήριο, και παραμένει σταθερά ο πρωτοπόρος για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων.

Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι έχουν αποδεχτεί σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση που κάνει ή είναι πρόθυμοι να την παραβλέψουν επειδή υποστηρίζουν την ατζέντα του και πιστεύουν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Τζο Μπάιντεν το επόμενο έτος.