ΚΟΣΜΟΣ

Χιροσίμα: 78 χρόνια από τη ρίψη ατομικής βόμβας - «Τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου ηχούν ξανά»

Eβδομήντα οκτώ χρόνια από το έγκλημα της Χιροσίμα
Eβδομήντα οκτώ χρόνια από το έγκλημα της Χιροσίμα
ΑΡ

Χιροσίμα:  Ήταν 8:15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945, όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 «Enola Gay» έριξε τη βόμβα «Little Boy» (Αγοράκι) και ισοπέδωσε την ιαπωνική πόλη .Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, ο πυρηνικός εφιάλτης επιστρέφει στα σύνορα της Ευρώπης

Η καμπάνα της ειρήνης ήχησε την ώρα που έπεσε η βόμβα, στις 8.15 π.μ στη Χιροσίμα, την πόλη που έγινε έκτοτε τραγικό σύμβολο, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχονται συνολικά σε περίπου 140.000 μέχρι το τέλος του 1945.

Η Ιαπωνία σηματοδότησε την 78η επέτειο από το βομβαρδισμό των ΗΠΑ στη Χιροσίμα, με το δήμαρχο της πόλης να απευθύνει έκκληση για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και να χαρακτηρίζει την ιδέα των ηγετών της G7 για την πυρηνική αποτροπή «ανόητη».

Περίπου 50.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος φέτος στην υπαίθρια τελετή μνήμης, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι επιζώντες της τραγωδίας που τήρησαν μαζί με τους υπόλοιπους ενός λεπτού σιγή, με την καλοκαιρινή ζέστη να αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η επέτειος της πρώτης χρήσης ατομικής βόμβας στην ιστορία τιμάται καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με τη Μόσχα να έχει απειλήσει πως δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών όπλων αν απειληθεί η ύπαρξή της. Η Δύση επιμένει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα προετοιμάζει μια τέτοια επίθεση.

«Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι οι πυρηνικές απειλές που εκφράζονται τώρα από ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αποκαλύπτουν την ανοησία της θεωρίας της πυρηνικής αποτροπής», δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι.

Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος είπε ότι ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα ήταν όλο και πιο απότομος λόγω των πυρηνικών απειλών της Ρωσίας, αλλά αυτό καθιστά ακόμη πιο μεγάλη τη σημασία διεθνούς συναίνεσης προς αυτό το στόχο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την υποστήριξή του. «Οι παγκόσμιοι ηγέτες επισκέφτηκαν αυτή την πόλη, είδαν τα μνημεία της, μίλησαν με τους γενναίους επιζήσαντες και θέλησαν με θάρρος να αναλάβουν την υπόθεση του πυρηνικού αφοπλισμού», είπε σε δηλώσεις που διάβασε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Πρέπει να το κάνουν περισσότεροι, γιατί τα τύμπανα του πυρηνικού πολέμου χτυπούν για άλλη μια φορά».

Η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945, με το παρατσούκλι Little Boy, σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους ακαριαία και περίπου 140.000 μέχρι το τέλος του έτους. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στους συμμάχους στις 15 Αυγούστου του 1945, δυο μέρες πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής της επόμενης βόμβας.