ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα του Σουέζ: Βυθίστηκε ρυμουλκό μετά από σύγκρουση - Ένας αγνοούμενος

Ναυτικό ατύχημα στη διώρυγα του Σουέζ
Ναυτικό ατύχημα στη διώρυγα του Σουέζ
ΑΡ

Ρυμουλκό βυθίστηκε μετά από σύγκρουση στη διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα ένα άτομο να αγνοείται

Ένα ρυμουλκό βυθίστηκε στο κανάλι του Σουέζ και ένα μέλος του πληρώματος αγνοείται μετά τη σύγκρουση με δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, δήλωσαν οι αρχές που είναι αρμόδιες για την πλωτή οδό.

Έξι από τα επτά μέλη του πληρώματος διασώθηκαν μετά από πρόσκρουση με το δεξαμενόπλοιο LPG Chinagas Legend. Μια ομάδα διάσωσης εντόπισε τα συντρίμμια μετά το ατύχημα το Σάββατο (5/8) και η πλωτή οδός καθαρίζεται, δήλωσε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ.

Η ομάδα διέσωσε έξι από τα επτά μέλη του πληρώματος από το βυθισμένο ρυμουλκό και οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του αγνοούμενου μέλους του πληρώματος. Η κυκλοφορία διακόπηκε για λίγο, αλλά τα πλοία με προορισμό το νότο, δεν επηρεάστηκαν, ανέφεραν οι Αρχές.

Το σκάφος που ενεπλάκη στη σύγκρουση ήταν το δεξαμενόπλοιο LPG Chinagas Legend με σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο κατευθυνόταν από τη Σιγκαπούρη προς τις ΗΠΑ. Το πλοίο μήκους 230 μέτρων μετέφερε 52.000 τόνους υγραερίου.

Οι σύντομες διακοπές που προκαλούνται από την κατάρρευση ή την προσάραξη πλοίων είναι συχνές στην πλωτή οδό, μέσω της οποίας διέρχεται περίπου το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Τον Μάρτιο του 2021, το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given προκάλεσε χάος, αφού προσάραξε και μπλόκαρε τη διώρυγα για περίπου μία εβδομάδα. Η διακοπή κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια σε καθυστερήσεις στη ναυτιλία, με την Αίγυπτο να χάνει μεταξύ 12 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε μέρα κλεισίματος. Το κανάλι έφερε στην Αίγυπτο 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη διέλευσης το 2022.