ΚΟΣΜΟΣ

Μακάβριο εύρημα: Κορίτσι του Μεσαίωνα βρέθηκε θαμμένο μπρούμυτα - Τι έδειξαν οι μελέτες

Μακάβριο εύρημα: Κορίτσι του Μεσαίωνα βρέθηκε θαμμένο μπρούμυτα - Τι έδειξαν οι μελέτες
The Conington Burial ©MOLA Headland Infrastructure

Η πρακτική αυτή συναντιόταν σε νεκρούς που οι προκαταλήψεις έκαναν λόγο για επιστροφή τους από την άλλη ζωή

Σε μια ανατριχιαστική ανακάλυψη έφτασαν αρχαιολόγοι στην Αγγλία καθώς εντόπισαν τα λείψανα ενός 15χρονου, περίπου, κοριτσιού από την εποχή του Μεσαίωνα, ωστόσο το παιδί ήταν θαμμένο... μπρούμυτα!

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2016 και 2018 και η μελέτη των λειψάνων του κοριτσιού έχει πλέον ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το CNN.

Το πτώμα της 15χρονης βρέθηκε σε έναν λάκκο σε οικισμό του Πρώιμου Μεσαίωνα κοντά στο χωριό Conington της νοτιοανατολικής Αγγλίας στην κομητεία Cambridgeshire, σύμφωνα με το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA).

«Η ταφή με το πρόσωπο προς τα κάτω θεωρείται ότι αποτελούσε κοινωνική έκφραση της "διαφορετικότητας", μια ταφική πρακτική που επιφυλάσσονταν για ανθρώπους που θεωρούνταν εκτός της κοινωνίας του Πρώιμου Μεσαίωνα», εξηγούν οι ειδικοί στην ανακοίνωση του MOLA. «Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που έμοιαζαν ή ενεργούσαν διαφορετικά από την υπόλοιπη κοινότητα, εκείνους με χαμηλή κοινωνική θέση, καθώς και άτομα που υπέστησαν βίαιο ή απροσδόκητο θάνατο».

«Αυτή η ταφή παρέχει μια ενδιαφέρουσα, αν και τραγική, ευκαιρία να δούμε την πραγματικότητα της ζωής και του θανάτου για όσους θεωρούνταν παρείσακτοι στο παρελθόν», δήλωσε ο Don Walker, ανώτερος οστεολόγος του MOLA, στην ανακοίνωση.

«Εκτός του ότι ήταν θαμμένη μπρούμυτα, η θέση των αστραγάλων της υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν δεμένοι μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι η κοινότητα έλαβε επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπορούσε να "επιστρέψει" από τον τάφο», πρόσθεσε.