ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δολοφονία ο θάνατος του Πριγκόζιν, αλλά όχι από πύραυλο σύμφωνα με αμερικανούς Αξιωματούχους

ΗΠΑ: Δολοφονία ο θάνατος του Πριγκόζιν, αλλά όχι από πύραυλο σύμφωνα με αμερικανούς Αξιωματούχους
AP

Διχογνωμία στους Αμερικανούς για την αιτία συντριβής του αεροσκάφους του ηγέτης της Βάγκνερ

Το αφεντικό του Ομίλου Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν δολοφονήθηκε ενώ πετούσε με το ιδιωτικό του τζετ από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη — αλλά δεν φαίνεται ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι προκαταρκτικές πληροφορίες που συγκέντρωσε η αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες ήταν ακόμη υπό εξέταση, υποδηλώνουν ότι είτε εξερράγη βόμβα στο Embraer Legacy 600 Executive jet κατά τη διάρκεια της πτήσης, είτε ότι το αεροσκάφος ήταν στόχος άλλης μορφής δολιοφθοράς, ανέφερε η Wall Street Journal .

Φαινόταν να υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με την αιτία της συντριβής του αεροσκάφους εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν, με δύο αξιωματούχους να ισχυρίζονται νωρίτερα στο Reuters ότι το αεροπλάνο του Πριγκόζιν πιθανότατα καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που προερχόταν από το εσωτερικό της Ρωσίας.

Ένας τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι υπήρχαν πολλές θεωρίες και δεν είχε καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

Η ομοσπονδιακή ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή του Τβερ την Τετάρτη, όπου σκοτώθηκαν ο Πριγκόζιν, 62 ετών, το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν και άλλοι οκτώ — αλλά η υπηρεσία μέχρι στιγμής δεν έχει πει τι μπορεί να προκάλεσε την καταστροφή.

Ο θάνατος του αρχηγού των μισθοφόρων δύο μήνες μετά τη βραχύβια εξέγερσή του εναντίον των κορυφαίων στρατιωτικών της Ρωσίας πυροδότησε ένα καταιγισμό εικασιών, με ορισμένους υποστηρικτές της ομάδας Βάγκνερ να ισχυρίζονται ότι το αεροσκάφος ανατινάχθηκε στον αέρα από ρωσικό αμυντικό πύραυλο.

Άλλες πηγές ισχυρίστηκαν ότι μια βόμβα που ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα τελάρο με ακριβό κρασί που είχε χαριστεί στον Πριγκόζιν και είχε φορτωθεί στο τζετ λίγο πριν την απογείωση προκάλεσε τη συντριβή.