ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τεχνικό πρόβλημα στην εναέρια κυκλοφορία καθήλωσε επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας

Βρετανία: Τεχνικό πρόβλημα στην εναέρια κυκλοφορία καθήλωσε επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας
Φωτογραφία αρχείου

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας έθεσε περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία, με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προειδοποιούν για καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις πτήσεων, ενώ αξιωματούχοι της υπηρεσίας εργάζονται για την επίλυσή του προβλήματος.

Σε υποχρεωτική προσγείωση αναγκάστηκαν να προβούν αεροπλάνα από και προς την Βρετανία, λόγω τεχνικού ζητήματος το οποίο πρόεκυψε.

Γιαυτό το λόγο, η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας έθεσε περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία, με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προειδοποιούν για καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις πτήσεων, ενώ αξιωματούχοι της υπηρεσίας εργάζονται για την επίλυσή του προβλήματος.

«Αντιμετωπίζουμε αυτήν την ώρα τεχνικό πρόβλημα και θέσαμε σε εφαρμογή περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν το πρόβλημα», δήλωσε εκπρόσωπος της NATS, προσθέτοντας πως δεν έχει κλείσει ο βρετανικός εναέριος χώρος.

Νωρίτερα η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, ότι σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο των συστημάτων υπολογιστών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διεθνείς πτήσεις.

Διοικήσεις αεροδρόμιων όπως αυτών του Λούτον του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ ανέφεραν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορούν να επανέλθουν οι κανονικές λειτουργίες, ενώ η British Airways τόνισε επίσης ότι συνεργάζεται στενά με την NATS για να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος.

Η διοίκηση του αεροδρόμιου του Δουβλίνου τόνισε ότι ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ακυρώσεις ορισμένων πτήσεων από και προς την ιρλανδική πρωτεύουσα και συνέστησε στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα να επικοινωνούν εκ των προτέρων με την αεροπορική τους εταιρεία για να μάθουν για την πτήση τους.

Πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής μλόγω δημόσιας αργίας σήμερα σε μέρη της Βρετανίας.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο καθηλωμένο στον διάδρομο προσαπογείωσης με προορισμό τη Βουδαπέστη, είπε ότι ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για ενδεχόμενη καθυστέρηση 8-12 ωρών.