ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Χάος διαρκείας αναμένεται στις πτήσεις - Όμηροι χιλιάδες επιβάτες στα αεροδρόμια

Βρετανία: Χάος διαρκείας αναμένεται στις πτήσεις - Όμηροι χιλιάδες επιβάτες στα αεροδρόμια
AP

Το τεχνικό πρόβλημα στην εναέρια κυκλοφορία σε Βρετανία και Ιταλία έχει προκαλέσει καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα θα χρειαστεί μέρες για να αποκατασταθεί...

Τι κι αν σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας το πρόβλημα στη χώρα έχει αποκατασταθεί, οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων θα συνεχιστούν σε δεκάδες ευρωπαϊκά αεροδρόμια ακόμα και για μέρες.

Συνολικά 232 πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τα βρετανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν, το 8% δηλαδή των συνολικών αναχωρήσεων, ενώ αντίστοιχα 271 πτήσεις που θα προσγειώνονταν στα αεροδρόμια της χώρας ακυρώθηκαν, που μεταφράζεται στο 9% των συνολικών αφίξεων. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα έχει ακυρωθεί μία στις 10 πτήσεις.

Πηγή: AP

Σύμφωνα με μαρτυρίες τουριστών που έμειναν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Χίθροου και πολλά ακόμα ευρωπαϊκά, κάνουν λόγο για ένα χάος και σύγχυση. Το Χίθροου προέτρεψε τους επιβάτες να ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο μόνο εάν «επιβεβαιωθεί η εκτέλεση των πτήσεων», προσθέτοντας ότι τα δρομολόγια εξακολουθούν να είναι αρκετά διαταραγμένα.

Βρετανίδα που εγκλωβίστηκε στη γαλλική πόλη Λιμόζ ανέφερε ότι ήταν «εφιάλτης» η προσπάθεια να βρει εναλλακτικές διαδρομές για την επιστροφή στην πατρίδα της.

Η τηλεοπτική παρουσιάστρια Gabby Logan έγραψε πως βρέθηκε καθηλωμένη στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης ενώ επέστρεφε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής.

«Μετά από σχεδόν 3 εβδομάδες μακριά από το σπίτι μου βρίσκομαι ώρες μακριά από την αγκαλιά της οικογένειάς μου και μόλις ενημερώθηκα ότι ο βρετανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός. Μπορεί να μείνουμε εδώ για 12 ώρες. Καθόμαστε στο αεροπλάνο και περιμένουμε».

Αρκετοί τουρίστες χρειάστηκε να κοιμηθούν σε αίθουσες αναμονής αεροδρομίων ή να στριμωχτούν σε ξενοδοχεία.

Επίσκεψη Χρήστου Σταϊκούρα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας

Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ΚΕΠΑΘ-Μ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας) επισκέφθηκε απόψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Οι τρεις τους ενημερώθηκαν από τον διοικητή της ΥΠΑ κ. Δριτσάκο, καθώς και από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για την προσωρινή αναστάτωση που προέκυψε λόγω των τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα προγραμματισμού των πτήσεων της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία και η επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων λειτούργησαν αποτελεσματικά και ο μεγάλος όγκος των καθυστερήσεων απορροφήθηκε άμεσα. Παραμένουμε σε ετοιμότητα», δήλωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κα Αλεξοπούλου.

Σχετικές ειδήσεις