ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες μετά το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

aerodromio
Photo: AP

H  βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη διοικητικής έρευνας για τα αίτια της τεχνικής βλάβης

Συνεχίζεται το χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας 30 ώρες μετά το μπλακ άουτ στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε αεροπλάνα και αεροδρόμια υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, με πάνω από 1500 πτήσεις να ακυρώνονται τη Δευτέρα.

Θα αποδοθούν ευθύνες

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Μαρκ Χάπερ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν ημέρες για την επίλυση της σοβαρής αναστάτωσης και δήλωσε ότι οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι το πρόβλημα ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

«Θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις ως έναν βαθμό σήμερα και υποψιάζομαι και για μερικές ακόμη ημέρες καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι πτήσεις επιστρέφουν στην κανονικότητα», δήλωσε ο Χάρπερ στο BBC.

Το μπλακ άουτ εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ, την Ελλάδα, επηρέασε και πτήσεις εκτός ευρωπαϊκού χώρου.


Εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «εκατοντάδες» πτήσεις επηρεάστηκαν από αυτό το πρόβλημα, και παραδέχτηκε ότι θα χρειαστούν «αρκετές ημέρες» για να επανέλθει η κανονική λειτουργία στις αερομεταφορές.

Η διοίκηση του πιο πολυσύχναστου αεροδρόμιου της Βρετανίας, του Χίθροου, κάλεσε τους επιβάτες μέσω της πλατφόρμας X να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία προτού μεταβούν σήμερα στο αεροδρόμιο.