ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: «Τρομάζει» ο αριθμός των απωλειών - Εκατοντάδες αγνοούμενοι από την πύρινη λαίλαπα

Χαβάη: «Τρομάζει» ο αριθμός των απωλειών - Εκατοντάδες αγνοούμενοι από την πύρινη λαίλαπα
Reuters

Από τη φονική πυρκαγιά στη Χαβάη τουλάχιστον 115 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ οι κάτοικοι της Λαχάινα παραμένουν εξόριστοι σε ξενοδοχεία και σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ακόμα 385 άνθρωποι υπάρχουν στον επίσημο κατάλογο των αγνοουμένων από τις πυρκαγιές στο Μάουι, σχεδόν ένα μήνα μετά τις φονικές φωτιές στη Λαχάινα, που σκότωσαν τουλάχιστον 115 ανθρώπους.

Το FBI και το αστυνομικό τμήμα του Μάουι ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι 245 από τα άτομα στη λίστα των 388 αγνοουμένων της προηγούμενης εβδομάδας εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν από τη λίστα, όμως, προστέθηκε σχεδόν ίσος αριθμός νέων ονομάτων.

Ο νέος αριθμός ήταν μία ατυχής τροποποίηση της πρόβλεψης του κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν, ο οποίος μόλις μία μέρα νωρίτερα είπε ότι περίμενε ο αριθμός των αγνοουμένων να πέσει κάτω από 100.

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός έχει πέσει σε διψήφιο αριθμό, οπότε δόξα τω Θεώ», είπε ο Γκριν σε ένα βίντεο.

Μετά τη νέα ενημέρωση ο Γκριν είπε, ότι ο αριθμός των θανάτων μετά από γεγονότα μαζικών απωλειών είναι συχνά ρευστοί μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν λιγότερες από 50 ενεργές υποθέσεις αγνοουμένων, ωστόσο δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη δήλωση αυτή.

AP

Έρευνες για την ακριβή αιτία της πυρκαγιάς

Από την φονική πυρκαγιά τουλάχιστον 115 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των 50 εξ αυτών. Για πολλούς από τους υπόλοιπους νεκρούς δεν έχει γίνει ακόμα ούτε αναγνώριση.

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Λαχάινα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά ζουν σε ξενοδοχεία και σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιμένοντας τι θα γίνει, ενώ η ΕΡΑ εργάζεται για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς η ανοικοδόμηση θα είναι μία μακρά και δαπανηρή διαδικασία.

Η πιθανότητα η πυρκαγιά να ξεκίνησε από τα ηλεκτροφόρα καλώδια της Hawaiian Electric είναι μεγάλη, παρόλο που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ακριβής αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Reuters

Η κομητεία μήνυσε την εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία με τη σειρά της αναγνώρισε, ότι τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματός της ξεκίνησαν μια πυρκαγιά στις 8 Αυγούστου.

Ωστόσο, η εταιρεία κατηγόρησε τους πυροσβέστες, που δήλωσαν ότι η φωτιά περιορίστηκε και εγκατέλειψαν τη σκηνή, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει μια δεύτερη πυρκαγιά σε κοντινό σημείο.

Πάντως τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δεχθεί αυστηρό και λεπτομερή έλεγχο για την αποτυχία τους να ανταποκριθούν επαρκώς στην απειλή της πυρκαγιάς, ενώ ο δήμαρχος του Μάουι, Ρίτσαρντ Μπίσεν απέφυγε ερωτήσεις για τις ενέργειες του δήμου την ημέρα της πυρκαγιάς.

Getty Images

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν τηλεφώνησε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Χαβάης την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά, παρόλο που ήταν δουλειά του να ζητήσει βοήθεια.

«Δεν μπορώ να πω ποιος ήταν υπεύθυνος για την επικοινωνία με τον στρατηγό Χαρα, διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης».

Όπως δήλωσε ο Χαρα, δεν είχε λεπτομερή ενημέρωση για την φωτιά, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν ενημερώθηκε για θύματα, παρά μόνο την επόμενη ημέρα.

Έρευνα από τους Ρεπουμπλικάνους - Αποδοκιμασίες για τον Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, οι Ρεπουμπλικανοί στην Ουάσινγκτον έχουν ξεκινήσει επίσημη έρευνα για την διαχείριση της κυβέρνησης.

«Καθώς οι προσπάθειες ανάκαμψης συνεχίζονται, η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και αποτελεσματικά. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σπατάλης, απάτης και κατάχρησης, η Επιτροπή Εποπτείας θα εξετάσει την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Μάουι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Μάουι σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς, αντιμετώπισε σφοδρή κριτική, όταν είπε σε δημοσιογράφο ότι δεν είχε «κανένα σχόλιο» ενώ βρισκόταν στην παραλία του Ντέλαγουερ.

Σε διευκρινιστική δήλωση ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν άκουσε την ερώτηση όταν έκανε την εν λόγω παρατήρηση.

AP

Η αυτοκινητοπομπή του Μπάιντεν πάντως αποδοκιμάστηκε έντονα όταν πέρασε μέσα από τα καμένα. Σε ομιλία του στο Μάουι, ο Μπάιντεν πάντως υποσχέθηκε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης λέγοντας «θα είναι μαζί σας όσο χρειαστεί».

«Η χώρα θρηνεί μαζί σας, είναι δίπλα σας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας βοηθήσουμε να ανακάμψετε, να ανοικοδομήσετε την περιοχή σεβόμενοι τον πολιτισμό και τις παραδόσεις».

«Ό,τι χρειαστείτε, θα το έχετε», είπε στους κατοίκους.

Εβδομαδες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, ανεπαρκείς, ενώ οι επιζώντες είπαν ότι δυσκολεύονταν να βρουν στέγη, ιατρική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) έχει υποσχεθεί εφάπαξ επίδομα 700 δολαρίων για είδη πρώτης ανάγκης σε όλα σχεδόν τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, εκτός από τη διάθεση τροφίμων και άλλων βασικών ειδών σε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί για να στεγάσουν εκτοπισμένους κατοίκους.

AP