ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πρώτη εμφάνιση του στρατηγού Σουροβίκιν μετά την ανταρσία της Wagner - Η «χαλαρή» βόλτα

Η επίμαχη φωτογραφία με τον Σουροβίκιν
Η επίμαχη φωτογραφία με τον Σουροβίκιν

Μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τον Ρώσο στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν για πρώτη φορά μετά την ανταρσία της Wagner και τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνει έναν Ρώσο στρατηγό που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την ανταρσία της ομάδας μισθοφόρων Wagner τον Ιούνιο. Ο Σεργκέι Σουροβίκιν λέγεται ότι ήταν φίλα προσκείμενος στο αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο μήνα.

Υπήρξαν αναφορές ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν ερευνάται για πιθανή συνέργεια στην ανταρσία. Αλλά μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει τον πρώην διοικητή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημοσιεύτηκε τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν είναι έξω. Ζωντανός, υγιής, στο σπίτι, με την οικογένειά του, στη Μόσχα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα», έγραψε η γνωστή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης Ksenia Sobchak σε λεζάντα στη φωτογραφία στο Telegram τη Δευτέρα.

Το BBC δεν έχει επαληθεύσει ακόμη την αυθεντικότητα της φωτογραφίας, η οποία δείχνει έναν άνδρα με γυαλιά ηλίου να περπατά αγκαλιά με μια κοκκινομάλλα γυναίκα που μοιάζει με τη σύζυγο του στρατηγού, Άννα. Ο Ρώσος δημοσιογράφος Alexei Venediktov έγραψε χωριστά στο Telegram: «Ο στρατηγός Σουροβίκιν είναι στο σπίτι με την οικογένειά του. Είναι σε άδεια και είναι διαθέσιμος στο υπουργείο Άμυνας»

Οι μισθοφόροι της Wagner επιχείρησαν μια σύντομη ανταρσία στις 23 και 24 Ιουνίου, απειλώντας να προελάσουν προς τη Μόσχα. Ο Πριγκόζιν και εννέα άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο δυστύχημα κοντά στη Μόσχα στις 23 Αυγούστου, το οποίο οδήγησε σε φρενήρεις εικασίες. Το αφεντικό της μισθοφορικής ομάδας χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «μελλοθάνατος» μετά την αποτυχημένη ανταρσία.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά δημόσια σε ένα βίντεο κατά τη διάρκεια της ανταρσίας, όπου παρότρυνε τις δυνάμεις της Wagner να σταματήσουν τη δράση τους. Πληροφορίες αργότερα ανέφεραν ότι είχε συλληφθεί, αλλά δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για το πού βρίσκεται.

Ο στρατηγός τέθηκε επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Οκτώβριο, αλλά απομακρύνθηκε τρεις μήνες αργότερα. Οι φήμες για την ωμότητά του κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, του προσέδωσαν το προσωνύμιο «Στρατηγός Αρμαγεδδών».