ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και φιλοτουρκικών ένοπλων ομάδων στη βόρεια Συρία

sdf
Photo: AP

Μέλη φιλοτουρκικών ομάδων που  προέρχονται από αραβικές φυλές είπαν ότι επιτέθηκαν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους Κούρδους

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη βόρεια Συρία μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι και ενόπλων ομάδων που στηρίζονται από την Τουρκία, αναγκάζοντας δεκάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν την περιοχή για να σωθούν, σύμφωνα με έναν κάτοικο και τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Οι μάχες ξεκίνησαν λίγη ώρα αφού οι SDF ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν ένα χωριό της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, έπειτα από συγκρούσεις με μαχητές αραβικών φυλών, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 άνθρωποι.

Μέλη φιλοτουρκικών ομάδων που λένε ότι προέρχονται από αυτές τις αραβικές φυλές είπαν ότι επιτέθηκαν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τις SDF, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Άραβες μαχητές του Ντέιρ Εζόρ. «Προσπάθησαν να διεισδύσουν στα χωριά» κοντά στην πόλη Μανμπίτζ αλλά «παρεμβλήθηκαν οι SDF», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι ομάδες αυτές ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους, για να υποστηρίξουν τους Άραβες μαχητές που συγκρούονται με τις SDF στο Ντέιρ Εζόρ.

Σύμφωνα με το OSDH, τέσσερις φιλοτούρκοι μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σήμερα στις συγκρούσεις κοντά στην Μανμπίτζ, εξαιτίας των οποίων δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή.

«Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν από το χωριό» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Σύρος που κατοικεί κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, που πρόσκειται στις SDF, ελέγχει την πόλη και τα περίχωρά της. Στη ζώνη αυτή, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, έχουν αναπτυχθεί επίσης δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2019 με τους Κούρδους μαχητές. Συριακές, φιλοτουρκικές ομάδες ελέγχουν τις ζώνες στα δυτικά της πόλης.

Νωρίτερα, οι SDF ανακοίνωσαν ότι «ολοκληρώθηκε» η στρατιωτική επιχείρηση στο Ντέιρ Εζόρ, απ’ όπου εκδίωξαν τους Άραβες μαχητές από όλες τις κοινότητες στις οποίες είχαν διεισδύσει διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη, στα τέλη Αυγούστου, του επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ντέιρ Εζόρ, μιας τοπικής, ένοπλης αραβικής μονάδας που ωστόσο συνεργαζόταν με τις SDF.