ΚΟΣΜΟΣ

Ο καιρός...τρελάθηκε» στη Bρετανία: Η πιο θερμή ημέρα του χρόνου - Προειδοποιήσεις και για πλημμύρες

Καύσωνας στη Βρετανία
Καύσωνας στη Βρετανία
ΑΡ

Η Βρετανία κατέγραψε την πιο ζεστή ημέρα μέχρι στιγμής για το 2023, με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 33,2 βαθμούς Κελσίου στους Κήπους Kew του Λονδίνου. Προειδοποιήσεις σήμερα και για πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας

Το Σάββατο (9/9) ήταν η πιο ζεστή μέρα του χρόνου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (Met) η οποία ανακοίνωσε ότι ήταν επίσης η έκτη συνεχόμενη ημέρα που η χώρα καταγράφει θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, πολύ πάνω από το μέσο όρο για τη δεδομένη εποχή του χρόνου.

Ο καύσωνας θα φτάσει σε δραματική κορύφωση την Κυριακή, με κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες σε μεγάλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου και πάλι σε περιοχές της νότιας Αγγλίας - με πολύ ψυχρότερες συνθήκες να αναμένονται καθώς ξεκινά μια νέα εβδομάδα.

Αλλά πιο βόρεια, το Met Office προειδοποιεί ότι οι καταιγίδες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση και κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών σε ορισμένες περιοχές. Μια κίτρινη προειδοποίηση είναι σε ισχύ από τις 14:00 έως τις 23:59 - καλύπτοντας μεγάλο μέρος της Βόρειας Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, παράλληλα με τμήματα της Σκωτίας και της Ουαλίας.

Οι επικίνδυνες «τοποθεσίες» θα μπορούσαν να δουν έως και 70 χιλιοστά έντονης βροχόπτωσης σε διάστημα λίγων ωρών - με «πρόσθετους κινδύνους» κεραυνών και μεγάλης χαλαζόπτωσης.

Το Σάββατο ήταν προσωρινά η πιο ζεστή μέρα του χρόνου μέχρι στιγμής - με υψηλές θερμοκρασίες 33,2 C να καταγράφονται στη γέφυρα Kew Bridge του Λονδίνου. Και η Κυριακή πρόκειται να παρατείνει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διαδοχή θερμοκρασιών πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Πέρυσι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά. Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό θα ήταν «πρακτικά αδύνατο χωρίς την κλιματική αλλαγή».

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά μέσο όρο 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.