ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής ζητά έρευνα για πρόταση μομφής κατά του Μπάιντεν

ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής ζητά έρευνα για πρόταση μομφής κατά του Μπάιντεν

Εάν αυτό εγκριθεί με απλή πλειοψηφία, μπορεί να ακολουθήσει δίκη στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης έρευνας για πρόταση μομφής κατά του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν

«Δίνω εντολή σε επιτροπές της Βουλής μας να ξεκινήσουν μια επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν», είπε ο ΜακΚάρθι σε δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «ψέματα» στον αμερικανικό λαό για τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις του γιου του (Χάντερ Μπάιντεν) στο εξωτερικό.

Ο Μακάρθι είπε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί σε «καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση και διαφθορά» στον Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ερευνούν τον πρόεδρο από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής τον Ιανουάριο.

Οι ακροάσεις δεν βρήκαν συγκεκριμένα στοιχεία για ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου.

Ωστόσο, έριξαν περισσότερο φως στις επιχειρηματικές συναλλαγές του μοναδικού επιζώντος γιου του προέδρου Χάντερ Μπάιντεν, οι οποίες κατά τους Ρεπουμπλικανούς είναι αμφισβητήσιμες - και στη γνώση του κ. Μπάιντεν για τις δραστηριότητες του γιου του.

Αυτή είναι η πρώτη κίνηση σε μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψηφοφορία μομφής στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εάν αυτό εγκριθεί με απλή πλειοψηφία, μπορεί να ακολουθήσει δίκη στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Σε μια σύντομη δήλωση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο κ. Μακάρθι είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές και αξιόπιστες» κατηγορίες σχετικά με τη συμπεριφορά του προέδρου. «Σε συνδυασμό, αυτοί οι ισχυρισμοί δίνουν μια εικόνα μιας κουλτούρας διαφθοράς», είπε.

Ο Χάντερ Μπάιντεν βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανά φορολογικά εγκλήματα που σχετίζονται με επιχειρηματικά του συμφέροντα εκτός ΗΠΑ.