ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Υποστηρικτής των... αγελάδων κατηγορείται για υποκίνηση μίσους και δύο φόνους

cows
Ο Μοχίτ Γιαντάβ, γνωστότερος με το παρατσούκλι Μονού Μανέσαρ, είναι επικεφαλής της  ινδουιστικής οργάνωσης Μπατζράνγκ Νταλ

Οι αυτοαποκαλούμενοι «τιμωροί των αγελάδων» συχνά επιτίθενται σε ανθρώπους κατηγορώντας τους ότι σκοτώνουν ή διακινούν παράνομα τα βοοειδή

Η ινδική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον ηγέτη μιας ομάδας «αυτόκλητων τιμωρών» που προστάτευαν τις αγελάδες και ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι υποκίνησε βίαια επεισόδια εναντίον μουσουλμάνων στο κρατίδιο Χαριάνα.

Ο Μοχίτ Γιαντάβ, γνωστότερος με το παρατσούκλι Μονού Μανέσαρ, είναι επικεφαλής της ινδουιστικής οργάνωσης Μπατζράνγκ Νταλ. Φέρεται ότι έκανε εμπρηστικές αναρτήσεις, με ψεύτικο προφίλ, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πριν από τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις του περασμένου μήνα ενώ είναι ύποπτος και για το λιντσάρισμα δύο μουσουλμάνων στο γειτονικό Ρατζαστάν.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν σε δύο περιοχές του κρατιδίου Χαριάνα αφού στοχοθετήθηκε αρχικά μια ινδουιστική θρησκευτική λιτανεία και στη συνέχεια ένα τζαμί δέχτηκε επίθεση, σε αντίποινα.

Ο Μανέσαρ είναι επικεφαλής μιας σκληροπυρηνικής ινδουιστικής ομάδας που έχει αναλάβει να προστατεύει τις αγελάδες, ζώα που θεωρούνται ιερά από τους ινδουιστές. Οι αυτοαποκαλούμενοι «τιμωροί των αγελάδων» συχνά επιτίθενται σε ανθρώπους κατηγορώντας τους ότι σκοτώνουν ή διακινούν παράνομα τα βοοειδή για το κρέας τους.

Δύο ημέρες πριν από τη λιτανεία στο προάστιο Νουχ, είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο δήλωνε ότι επρόκειτο να παραστεί στη θρησκευτική γιορτή και καλούσε άλλους ινδουιστές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι το βίντεο εξόργισε μουσουλμάνους που έβαλαν στο στόχαστρό τους τη γιορτή αυτή επειδή ο Μανέσαρ κατονομάζεται στην υπόθεση λιντσαρίσματος δύο μουσουλμάνων, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Μανέσαρ παρέμεινε ελεύθερος και συνέχισε να κάνει εμπρηστικές αναρτήσεις στο Facebook και το Instagram εναντίον των μουσουλμάνων, επί πολλούς μήνες αφότου η αστυνομία τον συνέδεσε με τους φόνους.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις ταραχές στο Νουχ που κράτησαν πολλές ημέρες και επεκτάθηκαν στην περιφέρεια του Δελχί. Ο Μανέσαρ δεν παρέστη τελικά στη λιτανεία στο Νουχ, κατά τη διάρκεια της οποίας πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Γκουρουγκράμ, μια περιοχή όπου έχουν την έδρα τους πολυεθνικές εταιρείες όπως η Nokia και η Samsung.

Σε άλλη συνοικία, ένα πλήθος 200 ανθρώπων, οπλισμένων με ρόπαλα και πέτρες, λεηλάτησε πολλά κρεοπωλεία που ανήκουν σε μουσουλμάνους και πυρπόλησε ένα εστιατόριο.