ΚΟΣΜΟΣ

Οδησσός: Κατέπλευσαν δύο πλοία για να μεταφέρουν σιτηρά στην Αφρική

ploio
Photo: AP

Θα φορτώσουν 20.000 τόνους σιτηρών με προορισμό την Αφρική και την Ασία

Δύο φορτηγά πλοία κατέπλευσαν σήμερα στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές λιμενικές αρχές. Είναι τα πρώτα πλοία που χρησιμοποιούν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» στην Μαύρη Θάλασσα για να πλεύσουν στα ουκρανικά λιμάνια και να φορτώσουν σιτηρά που προορίζονται για αφρικανικές και ασιατικές αγορές.

Το Κίεβο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στην Μαύρη Θάλασσα για τον απεγκλωβισμό πλοίων που βρίσκονταν στα ουκρανικά λιμάνια κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο 2022 και για την παράκαμψη του ντε φάκτο ρωσικού αποκλεισμού μετά την αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Πέντε πλοία έχουν μέχρι στιγμής αποπλεύσει από το λιμάνι της Οδησσού χρησιμοποιώντας τον διάδρομο που διατρέχει το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας κατά μήκος των ρουμανικών και των βουλγαρικών ακτών. Η Ουκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει τον διάδρομο αυτόν για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Η Αρχή των Θαλάσσιων Λιμένων της Ουκρανία ανακοίνωσε στο Facebook ότι τα πλοία Resilient Africa και Aroyat κατέπλευσαν στο λιμάνι του Τσερνομόρσκ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, θα φορτώσουν 20.000 τόνους σιτηρών με προορισμό την Αφρική και την Ασία. Το υπουργείο Γεωργία της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο Telegram ότι τα σιτηρά θα κατευθυνθούν προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο.