ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χιονοδρομικό κέντρο έκλεισε οριστικά επειδή δεν υπάρχει αρκετό χιόνι

Γαλλία: Χιονοδρομικό κέντρο έκλεισε οριστικά επειδή δεν υπάρχει αρκετό χιόνι
Pexels

Γαλλία: Το χιονοδρομικό κέντρο «έκλεισε οριστικά» στις 10 Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το Λα Σαμπουί, μια πόλη που διαχειρίζεται ένα χιονοδρομικό κέντρο κοντά στο Μον Μπλάν στις Γαλλικές Άλπεις, αποφάσισε να καταργήσει τους αναβατήρες του, επειδή η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συρρικνώσει τη χιονοδρομική περίοδο σε λίγες μόνο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κερδοφόρο να τους κρατήσει ανοιχτούς.

«Παλαιότερα, είχαμε χιόνι πρακτικά από την πρώτη Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Μαρτίου», δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος του Λα Σαμπουί, Ζακ Νταλέξ.

Τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο, υπήρξε μόνο «τέσσερις εβδομάδες χιόνι, και ακόμη και τότε, όχι πολύ χιόνι», πρόσθεσε. Αυτό σήμαινε ότι «πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν πέτρες και βράχοι στην πίστα».

Ικανό να ανοίξει για λιγότερες από πέντε εβδομάδες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ο Νταλέξ δήλωσε ότι το θέρετρο αντιμετώπιζε μια ετήσια λειτουργική απώλεια περίπου 500.000 ευρώ. Μόνο η συντήρηση των αναβατήρων κοστίζει 80.000 ευρώ ετησίως.

Το Λα Σαμπουί δεν είναι ένα τεράστιο θέρετρο, με μόλις τρεις αναβατήρες και μια χούφτα πίστες που φτάνουν μέχρι το ανώτατο ύψος των 1.850 μέτρων.

Όμως, με μια σειρά από πίστες που κυμαίνονται από τις «μαύρες» για ειδικούς έως τις «πράσινες» για αρχάριους και σχετικά φτηνά πάσο για σκι, ήταν δημοφιλές στις οικογένειες που αναζητούσαν μια πιο χαμηλών τόνων εμπειρία στις Άλπεις από ό,τι προσφέρουν οι μεγαλύτεροι, υψηλότερου υψομέτρου προορισμοί.

Ο βρετανικός ιστότοπος On The Snow για τις εκθέσεις χιονιού το αποκαλεί «ένα ειδυλλιακό μέρος για να το επισκεφθείτε, με εξαιρετική πανοραμική θέα και όλα όσα χρειάζεστε σε ένα φιλικό θέρετρο».

Φέτος το καλοκαίρι, καθώς έφτασε η κρίσιμη ώρα για τον προγραμματισμό της χειμερινής περιόδου, το δημοτικό συμβούλιο του Λα Σαμπουί έλαβε την απόφαση να κλείσει το θέρετρο, το οποίο διαχειρίζεται από το 2016. Ενώ η χιονοδρομική υποδομή του πρόκειται να διαλυθεί το συντομότερο δυνατό, ευελπιστεί ότι η πόλη μπορεί να εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες.

Ο Νταλέξ δήλωσε ότι «το θέρετρο, το οποίο αυτοδιαφημίζεται επίσης ως καλοκαιρινός προορισμός πεζοπορίας και υπαίθριων δραστηριοτήτων, θα γίνει αντ’ αυτού ένα μέρος για «ανακάλυψη και προστασία της φύσης, περιπάτους και αθλητισμό, αν είναι δυνατόν».

Ο ιστότοπος του Λα Σαμπουί φέρει τώρα ένα μήνυμα που λέει ότι το χιονοδρομικό κέντρο «έκλεισε οριστικά» στις 10 Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. «Σας ευχαριστούμε όλους για αυτή την τελευταία καλοκαιρινή περίοδο 2023 και για όλα τα υπέροχα χρόνια που περάσαμε δίπλα σας», αναφέρεται.