ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 8χρονο κορίτσι, η πρώτη λήπτρια μοσχεύματος που δεν χρειάζεται φάρμακα εφ' όρου ζωης

Nέα ζωή για το 8χρονο κοριτσάκι από τη Βρετανία
Nέα ζωή για το 8χρονο κοριτσάκι από τη Βρετανία

Ένα κορίτσι, 8 ετών έγινε η πρώτη ασθενής μεταμόσχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν χρειάζεται φάρμακα για όλη της τη ζωή, χάρη σε μια θεραπεία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα

Ένα 8χρονο κορίτσι γλίτωσε από τη λήψη φαρμάκων που θα έπαιρνε εφ’ όρου ζωής για να εμποδίσει τον οργανισμό της να απορρίψει το νεφρό που της είχε μεταμοσχευθεί, χάρη σε μια θεραπεία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαδικασία σημαίνει ότι το σώμα της Aντίτι Σανκάρ αποδέχεται το νέο της νεφρό ως δικό του, μετά από την πρωτοποριακή εργασία των γιατρών στο Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου. Το ανοσοποιητικό της σύστημα «επαναπρογραμματίστηκε» μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα το σώμα της να δεχτεί ένα νεφρό από δότη ως δικό του, δήλωσαν οι γιατροί.

Η μικρή η οποία πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την ανοσο-οστική δυσπλασία (SIOD) της Schimke, η οποία εξασθένησε το ανοσοποιητικό της σύστημα και τα νεφρά δεν ανταποκρίνονταν .Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επηρεάζει περίπου ένα παιδί στα τρία εκατομμύρια.

Επειδή η μεταμόσχευση μυελού των οστών και ο νεφρός προήλθαν από τον ίδιο δότη ο νέος νεφρός λειτουργεί χωρίς την ανάγκη φαρμάκων που εμποδίζουν τον οργανισμό να απορρίψει ένα όργανο.

Mε τους γονείς της και τον γιατρό

Ο καθηγητής Στήβεν Μαρκς, παιδονεφρολόγος στο GOSH, επισημαίνει ότι η θεραπεία του νεαρού κοριτσιού φαίνεται επιτυχημένη.«Είναι η πρώτη ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και δεν χρειάζεται ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση. Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις ότι είναι ένα δραστήριο οκτάχρονο κορίτσι, πίσω στο σχολείο, ικανό να έχει εξαιρετική ποιότητα ζωής» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση, καταφέραμε να της αφαιρέσουμε όλη την ανοσοκαταστολή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει τις παρενέργειες των φαρμάκων». Μόλις πέρυσι, η Aντίτι που αγαπάει το Scrabble περνούσε πολύ χρόνο στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση - μια διαδικασία που αφαιρεί τα άχρηστα προϊόντα και το υπερβολικό υγρό από το αίμα όταν τα νεφρά έχουν σταματήσει να λειτουργούν σωστά.

Τώρα, μπορεί να κολυμπήσει, να τραγουδήσει, να χορέψει και να παίξει στο τραμπολίνο της. Η μαμά της είπε: «Ήμουν τόσο χαρούμενη που της έδωσα μυελό και έναν νεφρό. Απλώς αισθάνομαι τόσο περήφανη» Η μικρή είπε: «Έκανα τη μεταμόσχευση νεφρού όταν πήγα σε ειδικό και έκλεισα τα μάτια μου.Τώρα μπορώ να πάω για κολύμπι».

Ο καθηγητής Μαρκς θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για την περίπτωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Νεφρολογίας την επόμενη εβδομάδα. Άρθρο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα πρόκειται επίσης να δημοσιευθεί στο περιοδικό Pediatric Transplantation.