ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Προσγειώθηκε το σκάφος «Osiris Rex» με δείγματα από τον πιο επικίνδυνο αστεροειδή

NASA: Προσγειώθηκε το σκάφος «Osiris Rex» με δείγματα από τον πιο επικίνδυνο αστεροειδή
NASA

Η αποστολή της NASA διήρκεσε εφτά χρόνια και ολοκληρώθηκε με επιτυχία 

Στη Γη επέστρεψε το σκάφος «Osiris Rex» της NASA με δείγματα από αστεροειδή, που μπορεί να δώσουν απαντήσεις για τη δημουργία του ηλιακού συστήματος.

Το σκάφος, μετά από εφτά χρόνια παραμονής στο διάστημα, προσγειώθηκε με επιτυχία στην έρημο της Γιούτα, αφότου κατάφερε να συλλέξει ένα δείγμα περίπου 250 γραμμαρίων πετρωμάτων και χώματος από τον αστεροειδή Bennu, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο επικίνδυνος βράχος του ηλιακού συστήματος, καθώς η πορεία του δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη, παρόλο που οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.

Ο αστεροειδής δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκ. χρόνια σχεδόν ταυτόχρονα με τη Γη και φέρεται να βρίσκεται σε «ενδεχόμενη τροχιά σύγκρουσης».

Το δείγμα προσγειώνεται στην έρημο της ΓιούταNASA

Ο ρεγόλιθος του, σύμφωνα με το BBC, ή τα χαλαρά πετρώματα και η σκόνη που βρίσκονται στην επιφάνειά του, περιέχουν μια ανάμνηση της προέλευσης και της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος. Μια θεωρία μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι αστεροειδείς όπως ο Bennu κάποτε έσπειραν τη Γη με τα συστατικά για τη δημιουργία ζωής.Αλλά είναι δύσκολο να μελετηθούν αυτές οι έννοιες χρησιμοποιώντας κομμάτια αστεροειδών που έχουν πέσει στη Γη, ή μετεωρίτες. Αντ' αυτού, πολλοί επιστήμονες στρέφουν τα μάτια τους (και τα όργανά τους) στο διάστημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές φέρνουν πίσω κομμάτια του σύμπαντος. Το 2020, μια αποστολή με επικεφαλής την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA ανέκτησε μερικά γραμμάρια ρεγόλιθου από έναν αστεροειδή κοντά στη Γη με το όνομα Ryugu. Η ομάδα της αποστολής OSIRIS-REX αναμένει περίπου μισό κιλό από το αμόλυντο χώμα του αστεροειδούς Bennu.

Η αποστολή

Το σκάφος Osiris-Rex εκτοξεύτηκε πριν από εφτά χρόνια, το 2016 και αφού ξεκίνησε μία κυκλική σειρά από βράχους με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, δύο χρόνια αργότερα έφτασε στον αστεροειδή Bennu.

Για δύο χρόνια η ομάδα της αποστολής ερευνούσε τον αστεροειδή και αναζητούσε την πιο ασφαλή θέση προκειμένου να πάρει το δείγμα του ρεγόλιθου για να φέρει στη Γη. Τελικά, τον Οκτώβριο του 2020 η ομάδα με ένα εργαλείο χτύπησε την επιφάνεια του αστεροειδή και αναπήδησε σαν ραβδί pogo και έξι μήνες αργότερα ξεκίνησε το διετές ταξίδι της επιστροφής στην Γη που ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα, με όσους παρακολουθούσαν από την αίθουσα ελέγχου της NASA να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.