ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια στην Ευρώπη σε σπηλιά νυχτερίδων

Ισπανία: Βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια στην Ευρώπη σε σπηλιά νυχτερίδων
BBC

Τα παπούτσια βρέθηκαν σε αρκετά καλή κατάσταση μέσα σε σπηλιά στην Ισπανία

Τα αρχαιότερα παπούτσια στην Ευρώπη ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ισπανία. Πρόκειται για σανδάλια από χορτάρι, τα οποία χρονολογούνται 6.000 χρόνια πίσω.

Βρέθηκαν μέσα σε ένα σωρό από αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε σπηλιά που λεηλατήθηκε από ανθρακωρύχους τον 19ο αιώνα και αναλύθηκαν σε νέα μελέτη.

Η χαμηλή υγρασία και η δροσιά στη σπηλιά διατήρησαν τα παπούτσια σε αρκετά καλή κατάσταση.

Οι ερευνητές βρήκαν και ανέλυσαν επίσης καλάθια και ένα σετ εργαλείων. «Τα αντικείμενα είναι τα πιο παλιά και καλοδιατηρημένα προϊόντα από φυτικές ίνες στην νότια Ευρώπη», σύμφωνα με την María Herrero Otal, που συνυπογράφει την μελέτη.

«Η τεχνολογική ποικιλία και η επεξεργασία των πρώτων υλών αναδεικνύει την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων», πρόσθεσε.

Οι νέες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν πως η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν μέσα στη σπηλιά είναι περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Μάλιστα κάποια αντικείμενα χρονολογούνται ακόμα και 9.000 χρόνια πίσω.

Για τα σανδάλια χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά είδη χορταριού στην κατασκευή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ έχουν και δέρμα αλλά και ασβέστη.

Χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο, που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο παλιά από τα 5,5 χιλιάδων ετών δερμάτινα παπούτσια που ανακαλύφθηκαν στην Αρμενία το 2008.

Η σπηλιά που βρέθηκαν τα αρχαία σανδάλια είναι η Cueva de los Murciélagos, ή αλλιώς η σπηλιά των νυχτερίδων στην Ανδαλουσία.

Η σπηλιά ερευνήθηκε πρώτη φορά το 1831 από έναν κτηματία, ο οποίος συνέλλεξε περιττώματα νυχτερίδας, τα οποία χρησιμοποίησε για να φτιάξει λίπασμα. Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, ανθρακωρύχοι χρησιμοποίησαν την σπηλιά όπου ανακάλυψαν μία προθήκη, όπου βρέθηκαν πτώματα μουμιοποιημένα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία αλλά και δόντια άγριου κάπρου.