ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Χάος από συμμορίες για τον έλεγχο των ναρκωτικών – Η συμβολή του Στρατού

Σουηδία: Χάος από συμμορίες για τον έλεγχο των ναρκωτικών – Η συμβολή του Στρατού
(Photo by Jonas Gratzer/Getty Images)

Φλέγεται η Σουηδία και μετρά νεκρούς

Οι ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες αλλοδαπών θα κατέβει στον δρόμο όπως αποφάσισε η κυβέρνηση της Σουηδίας, μετά την πρόσφατη έξαρση της βίας στη χώρα.

Σε ομιλία του την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει τον στρατό. «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Μόνο χθες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι ενώ από την αρχή του μήνα οι θάνατοι από πυροβολισμούς ή βομβιστικές επιθέσεις έχουν φτάσει τους δώδεκα.

Χάος από συμμορίες μεταναστών

Συμμορίες μεταναστών που μάχονται κυρίως για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, συχνά επιστρατεύουν εφήβους από φτωχές γειτονιές μεταναστών για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.

«Αντιμετωπίζουμε όλο και μικρότερες ηλικίες. Κάποιοι είναι 13 ή 14 ετών».

Από το κύμα βίας που σχετίζεται με συμμορίες και συγκλονίζει τη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι μόνο αυτόν τον μήνα.

Η πλειονότητα των θανάτων ήταν περαστικών που βρέθηκαν τυχαία στο σημείο ή ανθρώπων που αναγνωρίστηκαν λανθασμένα από τους δράστες. Πολλά από τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας.

Η κατάσταση φέρνει τον πρωθυπουργό της χώρας να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του στρατού.

«Θα συναντήσω τον επικεφαλής της αστυνομίας και αρχηγό του στρατού για να δούμε πως μπορούν να βοηθήσουν εναντίον των εγκληματικών συμμοριών».

Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με εγκλήματα συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές, στις μικρότερες πόλεις, όπου το βίαιο έγκλημα αποτελούσε κατά το παρελθόν σπάνιο φαινόμενο.

Για πολλούς, η χώρα πληρώνει τα λάθη στην πολιτική του ασύλου τα τελευταία χρόνια.

«Δε θα βγει ο Στρατός στο δρόμο»

Ο Δημήτρης Καρκαμάνης, κάτοικος της περιοχής, μίλησε στο LIVE NEWS για το τι συμβαίνει στη Σουηδία.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός χτες δεν πρόκειται να δούμε στρατό στον δρόμο. Αυτό που εννοείται είναι η συνεργασία με τον τομέα της Άμυνας. Σίγουρα μαζί τους οι συγκεκριμένοι μετανάστες έφεραν μαζί τους και κάποιους τέτοιους (σ.σ παραβατικούς) αλλά το πρόβλημα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη χρήση ένοπλης βίας κυρίως από νέους ανθρώπους».